Linkuri accesibilitate

Revelaţii la policlinică


Niciodată, în lunga mea viaţă, nu mi s-a întîmplat să intru la medic la ora la care fusesem programat.



Policlinica e un loc pe care nu ai cum să-l eviţi. Momentul care te face să mergi acolo vine negreşit. Am mers şi eu deunăzi la medicul de familie. Dis-de-dimineaţă m-am programat la telefon şi doamna de la registratură mi-a spus să vin la ora 14.15. Într-o zi de muncă nu e ora cea mai potrivită, dar asta era situaţia.

Exact la ora 14.15 am ajuns la cabinetul medicului de familie, cu gîndul să intru imediat, căci era ora mea. Acolo însă mai erau trei pacienţi, care, fireşte, aveau prioritate, pentru că veniseră înaintea mea. A trebuit să aştept pe coridor aproape 40 de minute ca să pot intra la medic. Plecînd de la policlinică, m-am gîndit că 40 de minute de aşteptare e cam mult, totuşi, într-o zi de lucru. Apoi, brusc, am avut o revelaţie.

Niciodată, dar absolut niciodată, în lunga mea viaţă, nu mi s-a întîmplat să intru la medic la ora la care fusesem programat. Am scotocit prin amintirile mai vechi şi mai noi, şi am constatat că mereu a trebuit să fac coadă atunci cînd mă înfăţişam la policlinică, la ora programată. Mereu existau alţi pacienţi care mă obligau să aştept. Aşa a fost şi în secolul ăsta, şi în anii 90, şi în epoca sovietică.

În principiu, asta nu e o problemă care să te ucidă. Faptul că vii la ora programată la medic şi aştepţi apoi 20-30-40 de minute nu e o catastrofă, nu? Şi totuşi, dacă mă gîndesc mai bine, acest amănunt e destul de îngrijorător. Atunci cînd ai de-a face cu el o viaţă de om, începi să înţelegi că el ţine de esenţa felului în care sînt aranjate aici lucrurile.

Îmi dau seama perfect că e imposibil să repari fatalitatea asta. Mereu se vor găsi impedimente care te vor face să ratezi ora programată. Ba sînt pacienţi prea mulţi, ba consultarea lor se lungeşte. Şi nici să măreşti intervalurile dintre programări nu e posibil.

Am auzit însă că există nişte policlinici frumoase, şi nu foarte aglomerate, în care guvernanţii intră în cabinetul medicului exact la ora programată.
Eu îmi dau seama că în policlinicile maselor lucru acesta nu e posibil din motive fireşti. Şi totuşi ce fain ar fi să poţi intra la medic exact la ora programată. Dacă faptul acesta, pe care nu mi-l pot imagina, ar avea loc, am nimeri pesemne într-o altă dimensiune.
XS
SM
MD
LG