Linkuri accesibilitate

Sofia din nou criticată de Uniunea Europeană


Comisia Europeană constată în raportul intermediar că sancțiunile împotrivă corupției la nivel înalt, crimei organizate și fraudării fondurilor europene sunt insuficiente.


Miercuri Comisia Europeană a prezentat o nouă evaluare a progreselor făcute de cei mai noi membri ai Uniunii, România și Bulgaria, în lupta cu corupția și în reforma justiției. Oficialii europeni au părut mai mulțumiți de data aceasta de România, așa că în Bulgaria s-au pornit semnalele de alarmă. Relatează Petio Petkov.

Bulgaria se află în fața pericolului real de a rămâne în luna iulie singura țară monitarizată din UE. Ex-ministrul integrării europene Ghergana Passi a declarat că tandemul cu România este pe cale de a se destrăma.
Comisia europeană constată în raportul intermediar că sancțiunile împotrivă corupției la nivel înalt, crimei organizate și fraudării fondurilor europene sunt insuficiente. Lipsește fraza devenită tradițională în ultimii 2 ani despre existența unei voințe politice de combatere a corupției și crimei organizate. În schimb pot fi citite constatări negative despre reforma în justiție, numirile de magistrați, controlul asupră proprietăților și veniturilor acestora.

Comisia Europeană cere proceduri mai transparente și schimbarea modului de constituire a Consiliului suprem de justiție criticat pentru unele decizii ale sale. Este criticata noua lege a confiscării proprietăților ilicite. La elaborarea sa nu au fost luate în seamă recomandările Bruxellesului privind verificarea și a proprietăților politicienilor, magistraților și funcționarilor de stat. În raport pot fi citite recomandări despre combaterea comerțului cu voturi și pentru finanțarea mai transparentă a partidelor.
Primul ministru Borisov a văzut printre motivele care au stat la baza concluziilor negative, atacurile viceprim-ministrului și ministru de interne Țvetan Țvetanov la adresa judecătorilor. De vina sunt și judecătorii care nu pronunță sentințe grele în procesele împotrivă capilor lumii interlope, opoziția și ONG-urile care aleargă zilnic la Bruxelles ca să denunțe insituțiile statului. Primul ministru a amintit cunoscuta zicală că dracii se odihnesc în jurul cazanului în iad unde fierb păcătoșii bulgari întrucât dacă cineva pornește să iasă ceilalți îl trag spre fund.
Și ca să fie comedia și mai mare președinta Uniunii judecătorilor Miroslava Todorova a inițiat un proces pentru calomnie ministrului de interne Țvetanov care a acuzat-o în public că deservește crima organizată.
XS
SM
MD
LG