Linkuri accesibilitate

Ofensiva fiscului


Obligaţia de a raporta la fisc orice operatiune financiara va fi valabilă doar pentru tranzacţii ce depăşesc 100 de mii de lei.


După ce la sfârșitul anului trecut guvernul s-a plâns că s-au strâns prea puține impozite, Fiscul a anunțat astăzi o ofensivă împotriva firmelor-fantomă. Una din măsurile propuse este ca firmele să raporteze imediat, electronic, tranzacțiile mai mari, ca să poată fi impozitate înainte să dispară. Despre avantajele și posibilele dezavantaje acestei idei, relatează de la Chișinău Liliana Barbăroșie.

Anunţând astăzi noua regulă, care urmeaza să intre în vigoare în această vară, directorul Inspectoratului Fiscal de Stat, Nicolae Platon, a spus că fiscul încearcă astfel să scape de firmele fantomă.

Directorul Nicolae Platon
Directorul Nicolae Platon
Astfel fiscul defineste societatile comerciale care exista doar pe hirtie, au acţionari şi administratori imposibil de gasit si care se evapora tocmai atunci cind trebuie sa plateasca impozitele: „Este vorba de prejudicii de ordinul miliardelor de lei. În situaţia în care nu este declarată la zi tranzacţia, persoana juridică poate la sfârşit de lună să scrie facturi de milioane de lei cu data din urmă, iar noi nu le putem monitoriza. Persoana respectivă dispare şi obligaţiunea fiscală rămâne în aer.”

Anul trecut, fiscul spune că ar fi înregistrat mult mai puţine astfel de companii, 35 faţă de 200 câte ar fi fost în 2008, de exemplu, dar rulajele şi, implicit, pierderile nu au fost mai mici.

Organul fiscal vrea să strâmtoreze totodată şi activitatea offshore-urilor, adică a firmelor înregistrate în paradisuri fiscale ce nu plătesc taxe şi impozite în ţara de resedinta, iar Nicolae Platon a explicat Europei Libere prin ce metodă:
„O să propunem metoda inversă de administrare a TVA. Să aibă obligaţia de plată ultimul care este inclus în lanţ, ca să nu dispară acest TVA prin intermediul off-shorurilor.”

Obligaţia de a raporta la fisc orice operatiune financiara va fi valabilă doar pentru tranzacţii ce depăşesc 100 de mii de lei. Experţii în fiscalitate cu care am reuşit să discutăm
Gheorghe Costandachi
Gheorghe Costandachi
subiectul, printre ei Gheorghe Costandachi de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, spun însă că măsura nu va face decât să complice derularea afacerilor şi să adâncească birocraţia: „Uite chiar acuma am şi inventat schema cum să fugi de asta. Dacă tranzacţia de mai mult de 100 de mii trebuie să fie declarată la fisc, eu o să fac în aceiaşi zi mai multe tranzacţii de 50 de mii. Şi gata. Nu este decât o măsură de constrângere a businessului. Fiscul mai bine şi-ar face treaba – are toate instrumentele, toate mecanismele la îndemână.”

Am căutat să aflăm şi ce cred antreprenorii despre invenţia organului fiscal. Cel puţin unul dintre ei, care însă nu a dorit să-i divulgăm identitatea, a avut o reacţie furibundă:
„Până acum făceam facturi şi nu-mi băteam capul. Vă daţi seama, acum o mie de oameni care fac afaceri cinstite trebuie să raporteze la fisc că a făcut o afacere. Îmi face impresia că este o măsură de disperare - nu au găsit altă soluţie. Ştiţi, este nevoie de un singur lucru. Noi în guvern acum avem o mulţine de oameni care au afaceri. Ei tare bine ştiu cum se ascund banii, cum nu se plătesc impozitele. Dacă ar fi voinţă, pur şi simplu s-ar apuca şi ar rezolva-o.”

O idee sugerată şi de un studiu recent al IDIS Viitorul.
Oamenii de afaceri mai spun că organul fiscal nu are nici capacitatea, nici puterea, dar mai ales dorinţa să-i prindă de mânecă pe presupuşii infractori. În schimb, viaţa antreprenorilor va fi cu mult complicată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG