Linkuri accesibilitate

Fotbal sub puritanism


Federația Engleză și presa au descoperit că fotbalul englez e înecat de rasism.


Cu patru luni înaintea Europenelor din Ucraina și Polonia, naționala Angliei a rămas fără căpitan și fără antrenor. Afacerea Terry a pus cel mai prosper și mai puternic sistem fotbalistic într-o poziție drmatică.

Problemle n-au început cu John Terry, căpitanul lui Chelsea și al Naționalei care dă numele marelui scandal. Istoria crizei a început cu alt jucător, Sanchez de la Liverpool, dar importantă e tema: furia antirasistă.

De cîteva luni, Federația Engleză și presa au descoperit că fotbalul englez e înecat de rasism. Mai întîi, Sanchez, vîrful lui Liverpool, a fost amendat sever și suspendat pe 8 etape, după un incident cu Evra, fundașul lui Manchester United. Evra, un jucător de culoare, susține că Sanchez l-a insultat rasial. Nimeni altcinea n-a auzit ce a spus Sanchez. Chiar în lipsa probelor, Federația Engleză l-a sancționat pe Sanchez.

Liverpool a protestat vehement împotriva unei decizii care a urmat reguli fără legătură cu legea dar sancțiunea Federației a rămas. A urmat un nou incident în care au fost implicați John Terry de la Chelsea și Anton Ferdinand de la Queen's Park Rangers. Anton Ferdinand, jucător de culoare, susține că Terry l-a insultat rasial. Nimeni n-a auzit ce a spus Terry. Cazul a fost ajuns la tribunal și termenul de judecată a fost fixat pentru sfîrșitul lui iulie, adică imediat după încheierea Europenelor de fotbal.

În tot acest timp, presa a condus o campanie intensă împotriva lui Terry, cerînd retragerea calității de căpitan al naționalei Anglia, pe motiv că Terry e discreditat. Presiunile au crescut și acum cîteva zilei, Federația Engleză a anunțat că i-a retras lui John Terry banderola de căpitan.

După două zile, antrenorul naționalei engleze, italianul Fabio Capello, a acordat un interviu televiziunii italiene în care a vorbit deschis despre situația creată. Capello a spus două lucruri: că decizia a fost luată fără consultări și peste capul lui și că, așa cum spune legea, nimeni nu poate fi pedepsit înainte de a fi găsit vinovat. După încă două zile, Capello a fost convocat la sediul Federației Engleze. La sfîrșitul consultărilor, Capello și-a oferit demisia iar Federația a acceptat-o. Acest episod șocant a găsit ambele părți fixate pe poziții puternice: Capello a vorbit fără ezitare despre principii încălcate iar Federația a așezat impresia de rasism deasupra oricărui al cosiderent.

Nu vom ști niciodată ce s-a întîmplat în cursul celor două incidente care au zguduit fotbalul englez. Știm, însă, că rasismul sau mai degrabă acuzația de rasism a dvenit o armă formidabilă și în fotbal. Legea și justiția au devenit o amintire facultativă. E un precedent cu atît mai periculos cu cît acest gen de campanie nu mai e excepția ci procedura uzuală în presă și în tot mai multe instituții.

Cine îl va înlocui pe Capello e secundar. Într-un fel, Capello a fost deja înlocuit de un puritanism agresiv administrat de federație. Succesorul fizic e e deja o ipoteză certă. În aceași zi în care Capello a demisionat, Harry Redknapp, antrenorul lui Tottenham, a fost achitat într-un proces intentat sub acuzația de evaziune fiscală. Curățat de suspiciuni, Redknapp e, acum, angajabil și numirea lui va veni, probabil, la încheierea sezonului. Pînă atunci, Anglia va participa, încă o dată, derutată, la o mare competiție cum sînt europenele. Asta e însă partea cea mai puțin importantă a istoriei.
XS
SM
MD
LG