Linkuri accesibilitate

Grecia ezită să adopte noul plan de austeritate


În faţa unui magazin închis în centrul Atenei
În faţa unui magazin închis în centrul Atenei

Fără noul credit de 130 de miliarde de dolari, Grecia riscă să intre în faliment în luna martie sau să plece din zona euro.


În Grecia, liderii partidelor care sprijină actualul guvern au negociat ore în şir un nou plan de austeritate şi s-au despărţit, în toiul nopţii, fără nici un rezultat. Obstacolul cel mai mare în calea unui acord nu a fost reducerea drastică a locurilor de muncă în domeniul bugetar, cum se specula, ci reducerea pensiilor. În aceste condiţii, iar se pune problema ca Grecia să intre în faliment în martie, atrăgând şi o eventuală ieşire din zona euro. Ileana Giurchescu relatează:

Noul plan de austeritate fusese negociat marţi noapte, între premierul Papdemous şi reprezentanţii aşa-numitei „troici”: Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială şi ar trebui să dea Greciei acces la un nou credit de 130 de miliarde de euro, după cel de 110 miliarde, obţinut anul trecut.

Fără acest al doilea credit, Grecia riscă să intre în incapacitate de plată luna viitoare sau să fie forţată să iasă din zona euro – alternativă mai puţin probabilă decât anul trecut.

În principiu, noul plan de austeritate prevede reducerea salariului minim cu 22 la sută, a pensiilor suplimentare cu 15 la sută şi cu tot atât a pensiilor din domeniul public.

Savvas Robolis, expert în problemele pieţii muncii, este citat de agenţia France Press cu precizarea că salariul mediu va coborî la aproximativ 500 de euro, provocând fondurilor de pensii şi sănătate pierderi de peste două miliarde de euro.

Ar trebui să fie eliminate şi aproximativ 15 mii de locuri de muncă în sectorul de stat.

Nikos Arrenoupoulos, mecanic din Atena, crede că nu se poate vorbi decât de o moarte lentă. Unde te uiţi, continuă el, numai disperare dar trebuie să încercăm să supravieţuim.

Pompierul Bertyeletis Philpos crede pe de altă parte că ţara nu mai este de salvat, dar că nimeni nu vrea să admită asta, oficial.

Marţi, Grecia a fost din nou lovită de o grevă generală provocată tocmai de acest nou plan de austeritate, dar guvernul de coaliţie de la Atena nu este în poziţia de a face nici o concesie. În acest moment. De doi ani de zile, Grecia se bate cu problema imenselor datorii de stat, de doi ani de zile se iau diverse masuri de austeritate: în acest moment, şomajul este de 19 la sută, iar 20 la sută din populaţie trăieşte în sărăcie, arată ultimele date statistice europene.

În această după amiază, ministrul de finanţe Evangelos Venizelos este aşteptat la Bruxelles, unde se întâlneşte cu omologii săi din Uniunea Europeană. Deşi nu poate prezenta un plan de austeritate negociat în întregime, Venizelor a avertizat din nou că soarta Greciei anul acesta va depinde de creditul european şi de negocierile cu creditorii privaţi.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG