Linkuri accesibilitate

Ospoon.eu


O nouă platformă online pentru dezbateri şi iniţiative sociale, adresată „tinerilor care vor să gîndească”.

Un grup de tineri moldoveni a lansat o nouă platformă online de comunicare, dezbateri şi iniţiative intitulată ospoon.eu. Inițiatorii proiectului subliniază omofonia cu substantivul din limba engleza „spoon” care înseamnă lingură, folosind în logo-ul grafic al platformei doua linguri încrucișate. Ceea ce ar trebui probabil să sugereze o alternativă paşnică pentru încrucişarea de arme. Mai multe detalii despre noua platforma, într-o relatare semnata de Alla Ceapai:

„Gîndit, zis şi făcut!” Acesta este principiul noii platforme de discuţii pe internet, care promite să se implice în dezbaterea subiectelor de interes real. Tînăra scriitoare Paula Erizanu, care a devenit cunoscută imediat după lucrarea de debut despre evenimentele din 7 aprilie 2009 este una dintre iniţiatoarele platformei Ospoon.eu.:

„Adresată oamenilor în special tinerilor care vor să gîndească, vor să-şi exprime ceea ce gîndesc prin dialog, discuţii şi chiar dezbateri intense cu alţi oameni care au alte opinii. Pentru că bine înţeles cînd există doi oameni există cel puţin trei opinii. Ne-am dori să lansăm şi iniţiative.”

Probleme discutate de tineri la o cafea, pe Facebook sau în studiourile televiziunilor vor ajunge în vizorul platformei, spune Alina Lipcan care face parte şi ea din grupul de iniţiatori ai proiectului:

„Tema acestei luni este educaţia. Vrem să ne gîndim cum ar trebui să arate o reformă a educaţiei, să o comparăm cu reforma educaţiei în alte state şi să ne gîndim şi la scopul educaţiei în general.”

Grupul care s-a coagulat în jurul platformei de discuţii îşi propune să regîndească o nouă imagine arhitecturală a Chişinăului. Iar cea mai importantă este rubrica dezbateri, mai spune Alina Lipcan:

„Poziţii argumentate la o anumită temă de către doi vorbitori şi publicul platformei este invitat să voteze şi să urmărească dezbaterea pe parcursul unei săptămîni.”

Din luna martie, dezbaterile vor depăşi limitele virtualului. Organizatorii promit că vor convoca întîlniri săptămînale, la care vor fi invitaţi oameni de cultură şi formatori de opinie. Primele probe de foc s-au produs ieri seara, într-un local din centrul capitalei. Una din temele puse în discuţie a fost nediscriminarea inclusiv pe criterii sexuale în societatea moldoveană. Iată ce spune Alex Cosmescu unul dintre participanţii la discuţii, despre borna kilometrică de la care a pornit dezbaterea:

„Noi îi tratăm pe alţii prin prisma anumitor stereotipuri pe care le avem noi. Or, o lege antidiscriminare anume în această direcţie şi lucrează încearcă să blocheze formarea anumitor stereotipuri, al trata pe cineva într-un anumit mod doar pentru că el aparţine unui anumit grup.”

Sociologul Petru Negură a aruncat şi el mănuşa, de o manieră provocativă: poveştile, notează cercetătorul, educă stereotipuri sexiste:

„Ele ar trebui repovestite creativ, ceea ce ar însemna ca la un moment dat să admitem că Făt-frumos ar fi mai slab, poate mai puţin înalt, mai puţin frumos şi mai puţin neînfricat şi că ar fi un om firesc, aşa cum suntem noi de zi cu zi. Făt Frumos să aibă şi el slăbiciunile lui şi la un moment dat Ileana Cosînzeana va veni în întîmpinarea lui şi îl va salva din ghearele balaurului.”

Participanţii la prima şedinţă de dezbateri au căutat să vizeze cît mai multe subiecte de actualitate, de la secretele protejate de SIS, pînă la comportamentul funcţionarilor publici în faţa camerelor de luat vederi, dar şi în lipsa lor. Animatorii proiectului promit că discuţiile reale şi cele virtuale se vor solda neapărat cu iniţiative de implicare socială.
Previous Next

XS
SM
MD
LG