Linkuri accesibilitate

Ungaria și „îngrijorările stupide” ale UE


La marea demonstrație de protest de la Budapesta împotriva prevederilor noii Constituții

Viktor Orban: cei care critică reforma ar avea interese obscure în Ungaria și ar vrea să-i controleze piețele și resursele.


Premierul Ungariei, Viktor Orban a apărat noua Constituție intrată în vigoare la 1 ianuarie și alte reforme controversate făcute de puternicul său partid de centru-dreapta. Într-un discurs despre starea națiunii rostit marți, Orban a spus că cei care contestă reformele ar avea interese ascunse în Ungaria, dar a adăugat că este gată să revină asupra unor legi criticate aspru de Comisia Europeană și FMI. Alexandru Eftode:

„Am apărat și vom apăra neclintit și hotărât Ungaria și pe unguri, dar vom fi rezonabili. Suntem gata să luptăm dacă e nevoie, dar și să cădem de acord când interesul țării o cere”, a spus premierul Viktor Orban în fața unui auditoriu compus mai ales din oameni de afaceri și membrii ai partidului său de centru dreapta Fidesz.

Constituția nouă adoptată anul trecut de puternica majoritate parlamentară a lui Orban va fi apărată „cu orice preț”, a spus primul ministru. În cuvintele sale, ea ajută Ungaria să-și rezolve problemele, o protejează de criza datoriilor din zona euro și le permite ungurilor să meargă înainte cu propriile convingeri, în pofida unor „îngrijorări stupide” ale Uniunii Europene.

Criticii reformelor făcute de Fidesz, între care opoziția ungară, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional spun că acestea ar submina democrația, limitând libertatea presei, independența justiției și băncii centrale, aduse sub un control mai puternic al guvernului.

Marți, Viktor Orban a spus că cei care critică reforma ar avea interese obscure în țara sa și ar vrea să-i controleze piețele și resursele. Dar a adăugat că este gata să revină și să schimbe noile legi așa cum cere Uniunea Europeană. Ungaria se află în dificultate financiară și ar dori să primească între 15 și 20 de miliarde de euro ca împrumut salvator de la Uniune și FMI.

Comisia Europeană i-a acordat lui Orban timp până la 17 februarie să revizuiască reformele controversate, sau va începe proceduri legale împotriva Ungariei și amâna negocierile privind ajutorul financiar.

Încă de luna trecută, sub presiunea Bruxelles-ului și a devalorizării monedei ungurești, forintul, Orban a spus că se va conforma și va face unele schimbări, mai cu seamă în ceea ce privește independența Băncii centrale. Anunțul său a întărit puțin forintul, dar, după mai multe deprecieri a ratingului financiar al Ungariei, costurile de împrumut pe piețele financiare au rămas ridicate pentru Budapesta, cu dobânzi de peste 8 la sută, un nivel considerat nesustenabil.

Într-un comentariu pentru agenție Reuters, analistul politic de la Budapesta, Zoltan Kiszelly spune că primul ministru, atunci când a vorbit în discursul său despre compromis în interesul național, a semnalat că va face ce i se va cere ca să obțină ajutorul financiar.
Dar Orban a insistat că nu va renunța la unele reforme economice, mai ales la taxa unică de 16 la sută. Este, după părerea analistului citat de Reuters, un mesaj liniștitor pentru clasa de mijloc, baza electorală a partidului Fidesz și alegătorii indeciși care formează împreună peste jumătate din populația de 10 milioane a Ungariei.

În timp ce Comisia Europeană dorește anularea legilor ungare care ar limita democrația, FMI ar vrea măsuri de austeritate severe, asemănătoare celor cerute României la deschiderea unei linii de împrumut acum câțiva ani. România nu a avut nevoie să folosească împrumuturile, dar doi ani de măsuri de austeritate au dus la proteste și, săptămâna aceasta, la demisia guvernului Boc.

Insistențele FMI ridică dileme în fața premierului ungur, a cărui popularitate a scăzut în ultima vreme, chiar dacă partidul său rămâne cel mai puternic din Ungaria. Dacă acceptă măsurile de austeritate poate avea de pierdut în plan politic. Dacă nu, Ungaria nu primește ajutoare vitale.
XS
SM
MD
LG