Linkuri accesibilitate

Noua filozofie politică a lui Mihai Răzvan Ungureanu


Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu

Care sunt priorităţile noului guvern al României?


Premierul desemnat al României, Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat că ar vrea să anunţe încă astăzi lista noului său cabinet. Partidul Democrat Liberal vrea să-şi înlocuiască toţi miniştrii, Uniunea Democrată a Maghiarilor, partenerul de guvernare, încă nu s-a decis. Am întrebat-o pe corespondenta Europei Libere la Bucureşti, Sabina Fati, care sunt priorităţile noului guvern?

Premierul desemnat al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu incearca sa promoveze o noua filozofie politica, dupa cum sugereaza deja nu doar foarte scurtul discurs de aseara, dar si declaratiile si negocierile pe care le-a purtat astazi toata ziua cu formatiunile din arcul de guvernamint. Exista deja o lista neoficiala a noului cabinet, care se pare va fi data publicitatii miine dimineata. Noii membri ai guvernului sint mult mai tineri si mult mai titrati decit cei ai defunctei echipe conduse de Emil Boc. Intrebarea care se pune, insa, este daca acesti tineri alesi si trimisi de baronii democrat-liberali in executiv, vor gindi cu minetea lor, sau vor astepta comenzile celor din spatele lor.

Nu este clar deocamdata nici care va fi programul si misiunea noului cabinet din Romania. Daca premierul desemnat se pregateste pentru un mandat de zece luni, cite mai sint pina la alegerile parlamentare, daca acestea se fac la termen, sau daca e probabil un scrutin anticipat. Presedintele Romaniei, Traian Basescu mizeaza pe alegerile la termen, dar Opozitia nu vrea sa cedeze si militeaza pentru anticipate, blocind in acelasi timp lucrarile Parlamentului printr-o originala greva a deputatilor si senatorilor. In acest fel se iveste o alta neclaritate: va putea Mihai Razvan Ungureanu, premierul desemnat de Traian Basescu sa obtina suficiente voturi pentru a-si ocupa foltoliul de la Palatul Victoria? Teoretic are toate sansele fiindca actuala coalitie de guvernamint detine majoritatea si se afla la peste 20 de voturi distanta de Opozitie. Practic, grupul minoritatilor, care detine 18 voturi, nu si-a dat inca girul, pretextind ca multi dintre deputati sint blocati din cauza zapezii in provincie. In plus democrat-liebralii romani nu sint deloc multumiti sa aiba un premier care nu face parte din partidul lor, nu a trecut prin toate fazele devenirii politice si in plus provine din fruntea uneia dintre cele mai credibile structuri secrete: Serivicul de Informatii Externe, care se afla cu 40 de procente pe locul trei in ierarhia institutiilor in care romanii au incredere, dupa Biserica si Armata.

Maghiarii si progresistii care si-au negociat participarea la noul guvern au pus la rindul lor conditii, primii cer marirea pensiilor si salariilor, in vreme ce progresistii vor o lege prin care marile averi sa fie impozitate mai mult si in orice caz diferit fata de veniturile si proprietatile obisnuite.

In aceasta seara coalitia aflata la putere in Romania va discuta impreuna cu premierul desemnat noul program de guvernare, prioritatile si misiunea pe care si-o va asuma.

Politigraf

XS
SM
MD
LG