Linkuri accesibilitate

Gerul i-a mobilizat pe asistenţii sociali


Bătrânii singuratici au nevoie de ajutor ca să-şi facă focul în sobe sau să-şi pregătească de-ale gurii.


Ninsorile şi gerul au închis deja 282 şcoli, preponderent din raioanele de nord ale ţării. Sunt închise toate şcolile din raioanele Râşcani, Ocniţa, Glodeni şi Donduşeni, iar în raioanele Făleşti şi Cantemir elevii nu au putut ajunge astăzi la şcoală, din cauza troienelor. Acum meteorologii au emis şi cod galben pentru frig şi se aşteaptă ca până pe 13 februarie, temperaturile să scadă la minus 27 de grade, în cursul nopţii. În aceste condiţii, cine ajută, cine are datoria sau interesul să se uite după copii şi mai ales după bătrâni? Care este rolul asistenţilor sociali? Diana Răileanu relatează:

Ghidîndu-se de proverbul „omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie”, direcţia asistenţă socială din raionul Ialoveni şi-a pregătit din timp angajaţii pentru zilele geroase. Aşa cum am aflat de la şeful direcţiei, Stelian Coreişa, iarna, principala lor preocupare sunt bătrânii care nu îşi pot purta de grijă. În raionul Ialoveni sunt 428 de bătrâni singuratici, pe care îi vizitează 44 de lucrători sociali:

„Cu doua luni înainte de începului iernii am pus întrebarea: au de foc bătrânii singuratici sau nu au de foc. Fiecare a dat un un raport în scris la noi. În primul rînd i-am mobilizat să înţeleagă ce răspundere duc. Asta-i viaţa omului şi faţa raionului nostru.”

Europa Liberă: La ce probleme sunt vulnerabili bătrânii?

„Cel mai vulnerabil la moment e focul, focul, pentru că pensia ştiţi care e. Acum scladometrul de lemne e 450 de lei şi mai sus sunt. Nu e atît întrebarea produselor alimentare cît a căldurii.”

Un lucrător social îngrijeşte de cîteva zeci de bătrâni. Angela Pasat, de exemplu, din satul Hănăşenii Noi, Leova, zilnic trece pragul la 30 de case:

„Împreună cu poliţistul de sector deschid uşa la fiecare bătrân, mă uit dacă au lemne, nu au lemne, au cărbune, dacă soba e în regulă, dacă e coşul de fum e în regulă. Chiar dacă e frig, dacă e minus 20 de grade, eu permanent mă duc prin sat. Pe majoritatea îi găsesc cum îşi aprind focul, cum îşi caută de foc, cam majoritatea îs pregătiţi pentru perioada rece a anului. Sunt care au nepoţi, fiică şi fecior peste hotare şi le aduce din vară lemne. Sunt care primesc ajutor social şi îşi procură lemne pentru perioada rece a anului.”

Se întâmplă însă ca bătrînii să rămână fără lemne de foc. În aceste cazuri tot direcţiile raionale de asistenţă socială se mobilizează să-i ajute, spune Valentina Reaboi, şefă de secţie în raionul Ocniţa:

„Noi acum avem cîteva persoane şi le-am făcut anchetă socială ca să le dăm ajutor material şi să procurăm lemne, vedeţi că nu am aşteptat aşa iarnă. Îi ajutăm cu mâncarea tot, care nu pot să pregătească mâncarea lucrătorul social îi ajută. E clar că nu în toată ziua, dar se duce, le face de mâncare pe două-trei zile, o castrulică de borş, o casă. De la ospătărie le ducem, luăm în bancă mâncare şi le ducem pe acasă. Ştiţi cum, sunt mulţi care nici afară nu pot ieşi, dacă sunt cu bastonul, da la noi a căzut zăpada de un metru şi ceva.”

Aşa cum am aflat de la Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, de la începutul iernii 15 persoane au făcut hipotermie, fără a se înregistra decesuri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG