Linkuri accesibilitate

Cum au dispărut rezervele valutare şi de aur ale Transnistriei?


Vor fi sau nu afectate plăţile sociale? Discutăm cu economistul din Tiraspol Serghei Melnicenko.


Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. În ediţia de astăzi:

Rezervele valutare şi de aur ale Transnistriei s-au evaporat sub fostul regim, anunţă noul şef al administraţiei Evgheni Şevciuk. Vor fi sau nu afectate plăţile de la buget? Discutăm astăzi cu oaspetele ediţiei economistul din Tiraspol Serghei Melnicenko.

Mai întâi, buletinul de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute

*

Nou lider transnistrean, Evgheni Șevciuk a declarat la o ședință a Sovietului suprem de la Tiraspol că aproape întreaga rezervă de aur şi valută a regiunii a dispărut din conturile Băncii centrale în timpul predecesorului său, Igor Smirnov. Potrivit presei locale, Șevciuk a spus că a aflat în ziua inaugurării sale la 30 decembrie că 90 la sută din rezerve au fost „transferate în alte conturi”. Liderul transnistrean nu a spus suma sau cui aparțin conturile. Sovietul suprem l-a confirmat ca șef al Băncii centrale transnistrene pe Eduard Kosovski, în locul Oxanei Ionova, care împreună cu un adjunct al ei se află sub urmărirea penală a Comitetului de investigaţii din Federaţia Rusă, într-un dosar pe numele lui Oleg Smirnov, fiul fostului lider transnistrean, acuzat de deturnarea a 160 de milioane de ruble din ajutoarele umanitare ruseşti pentru regiunea transnistreană. Evgheni Şevciuk a numit situaţia din sectorul bancar al Transnistriei drept una complicată şi că neregulile ar fi ieşit la iveală cu ajutorul unui grup de experţi din Federaţia Rusă care s-a aflat la Tiraspol pentru verificări.

Un reprezentant special al președinției irlandeze a OSCE a spus că întâlnirile avute la Chișinău și Tiraspol pe tema conflictului transnistrean au fost „informative și constructive”.
Într-un comunicat de presă OSCE, Erwan Fouere a spus că țara sa speră să poată folosi „noul impuls” din negocieri pentru a obține „progrese concrete, în folosul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”. Emisarul irlandez s-a întâlnit cu premierul Vlad Filat, cu noul lider transnistrean Evgheni Șevciuk și cu cei pe care OSCE îi numește „negociatori principali”: Eugen Carpov și Nina Ştanski. Negocierile în format 5+2 ar urma să continue în zilele de 28 și 29 februarie la Dublin.

Premierul Vlad Filat a spus la discuții cu președintele Ucrainei, Victor Ianukovici, la Kiev, că salută sprijinul ucrainean pentru înlocuirea misiunii militare de pacificatori de pe Nistru. Chișinăul ar dori să înceapă consultări pentru a introduce o misiune civilă cu mandat internațional. Formatul actual este compus din militari ruși, transnistreni și moldoveni, iar Ucraina este observatoare. Moldova a relansat inițiativa unei misiuni civile după ce un pacificator rus a ucis un tânăr la Vadul lui Vodă, la 1 ianuarie. Autoritățile ruse și noua conducere de la Tiraspol se opun schimbărilor, spunând că a fost singurul incident de acest fel în aproape 20 de ani.

Ministerul de externe de la Kiev spune că speră să obțină o soluție în Transnistria sau măcar un progres substanțial în 2013, când va deține președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Purtătorul de cuvânt, Oleg Voloșin a spus, citat de agenția Unian, că Ucraina va încerca la anul să facă „un cadou Europei și lumii întregi prin reglementarea completă a crizei transnistrene”. Comentând întâlnirea premierului moldovean și noului lider transnistrean de la Odesa, oficialul ucrainean a mai spus că Tiraspolul și Chișinăul au reînceput să comunice direct „exclusiv datorită eforturilor ucrainene”.

*

Europa Liberă: Invitatul nostru de astăzi, dragi ascultători, după cum anunţam la începutul ediţiei, este economistul din Tiraspol Serghei Melnicenko. L-am rugat la început să ne ofere mai multe amănunte despre anunţul noului şef al administraţiei transnistrene Evgheni Şevciuk care a spus că rezervele valutare ale regiunii ar fi dispărut aproape în întregime în ultimele zile ale administraţiei predecesorului său Igor Smirnov.

Serghei Melnicenko: „În şedinţa de săptămâna trecută a Sovietului suprem, la propunerea preşedintelui Transnistriei Evgheni Şevciuk a fost confirmat în funcţie noul şef al Băncii centrale a regiunii Eduard Kosovski. Toţi cei 33 de deputaţi prezenţi la şedinţă au votat pentru el în unanimitate. În cadrul dezbaterilor pe această temă, Evgheni Şevciuk a prezentat o informaţie despre situaţia din sectorul financiar-bancar şi relaţiile bugetare. El a anunţat între altele că în perioada dintre cele două tururi de alegeri prezidenţiale din 11 şi 25 decembrie din banca centrală ar fi fost transferate pe alte conturi 90 la sută din rezervele de aur şi valută. El a numit şi o cifră concretă şi anume că pe conturile băncii ar fi rămas numai 40.000 de dolari. Dar această informaţie nu este confirmată şi din alte surse. Este greu să spunem pe cât e de întemeiată pentru că nu este în concordanţă cu o altă declaraţie a liderului regiunii care a anunţat că până pe 27 ianuarie s-au făcut toate transferurile pentru salarii către raioanele subvenţionate de la buget. Atunci apare întrebarea, din ce surse s-au făcut aceste plăţi? Cu atât mai mult că luna ianuarie este una dificilă în sensul acumulării veniturilor la buget, mai multe întreprinderi fiind într-un fel de vacanţă.”

Europa Liberă: Serghei, deficitul bugetar al regiunii transnistrene este de 70 la sută. Credeţi că noua administraţie a lui Evgheni Şevciuk va continua practica fostului regim, care atunci când nu avea bani destui pentru plăţile sociale îi lua din contul special al Gazprom-ului, pe care se adună plăţile consumatorilor din Transnistria pentru gazele naturale?

Serghei Melnicenko: „Liderul regiunii s-a întâlnit săptămâna trecută cu vicepreşedintele Gazprom Valeri Golubev. Presa nu a reuşit să afle informaţii mai exacte despre problema datoriilor istorice pentru consumul de gaze. Însă eu sunt sigur că această problemă s-a discutat şi presupun că partea rusă i-a dat mână liberă, din nou, conducerii transnistrene, în actuala situaţie economică şi socială foarte dificilă, ca să poată folosi banii de pe aşa-numitul cont special al gazelor naturale. Totodată, noul şef al guvernului transnistrean Piotr Stepanov a lucrat mai mulţi ani în domeniul gazier şi cunoaşte foarte bine toate aceste mecanisme şi relaţiile cu partenerii şi colegii săi din Rusia. Eu nu exclud că vor începe să alcătuiască un grafic de stingere sau de restructurare a acestor datorii sau să întreprindă şi alte măsuri. Dar eu cred şi sunt convins că acest lucru nu se va întâmpla anul acesta. Banii de pe contul gazelor naturale sunt acea pernă de oxigen sau de siguranţă care a salvat în ultimii ani întreaga regiune în privinţa achitării plăţilor sociale. Pentru că, spre exemplu, acum salariile bugetarilor au fost indexate la rata inflaţiei începând cu luna ianuarie şi vor fi indexate din nou cu şase la sută în luna iulie. Anul acesta de trei ori vor fi indexate la rata inflaţiei şi pensiile.”

Europa Liberă: Deci, regiunea transnistreană credeţi că pur şi simplu nu-şi va putea permite să renunţe la această formă de subvenţionare din partea Rusiei?

Serghei Melnicenko: „Cred că nu-şi poate permite, dar probabil că acceptul Rusiei de a-i permite Transnistriei să cheltuie în continuare banii de pe contul Gazprom-ului ar putea fi un fel de compensaţie pentru suspendarea finanţării unor proiecte care s-au derulat anul trecut, cum ar fi creditarea preferenţială a complexului agro-industrial şi a micului business. Ştiţi că a fost un an electoral, s-au făcut multe promisiuni, în decembrie Rusia a promis o finanţare de aproape 300 de milioane de dolari pentru dezvoltarea economiei, dar acum toate aceste lucruri au fost suspendate pe motiv că în Transnistria se constituie o nouă administraţie, apoi urmează alegerile prezidenţiale din Rusia şi formarea noului guvern. Prin urmare, Rusia a decis să continue doar finanţarea proiectelor umanitare, inclusiv adaosul la pensii şi alimentaţia în şcoli şi spitale. Nu cred că discuţiile despre reluarea finanţării şi altor proiecte ar putea să se producă mai devreme de vara acestui an.”

Europa Liberă: oaspetele ediţiei, economistul din Tiraspol Serghei Melnicenko.

Ce cred locuitorii de rând ai regiunii despre delapidarea rezervelor de aur şi valutare ale Transnistriei? Vor putea ele să fie recuperate şi ce ar trebuie să se întreprindă pentru ale întoarce sau a nu se admite aşa ceva pe viitor?

– Возможно, видимо, вернуть, а чего же невозможно? Надо зажать этих, кто его поворовал, и посадить. Ну и что? Он уже не президент. Можно его тоже посадить.

– Я считаю, что, конечно, надо вернуть. Все, что принадлежит нашему государству, все должно у нас быть. Есть, наверное, какие-то законодательные акты, которые помогут решить этот вопрос. Законы издавать, чтоб запрещали вывозить, это-ж все как-то контролируемо должно быть. Не так … просто на самотек все пускается.

– Возвращать, но каким способом, юридически как, если уже вывезли? Жулье… Дай Бог мудрости Шевчуку, чтобы не повторялось. Я верю в него.

– Не знаю, кто может вернуть. Президент, наверное, должен разобраться в этом. Какой-то контроль над этим должен быть.

– Скажу, что ничего нельзя вернуть. Сами мы виноваты.

– Конечно, надо разобраться, надо судебным органам этим заниматься. Как любые нарушения, должны разбираться.

– Это все знают – вернуть, я думаю, нереально, а вообще-то нужно было об этом подумать гораздо раньше. Потому что этого и следовало ожидать. Я думаю, что Шевчук тоже прекрасно об этом знал. Ну, а сейчас это очень сложно. Не знаю, какие методы существуют. Интерпол, наверное, подключать. Ну, это делает общество более открытым. Я всегда говорил и буду говорить: убрать кабинетную систему. Обязательно. Нигде в мире нет кабинетной системы. Здесь все прозрачно. Посмотрите любой художественный фильм. Вот и все.

Europa Liberă: Opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol.

Problema transnistreană a fost unul dintre subiectele discutate săptămâna trecută la Kiev de premierul Republicii Moldova Vlad Filat. Într-un interviu pentru Europa Liberă, realizat de Valentina Ursu, premierul Vlad Filat s-a referit la ultimele eforturi ale Ucrainei în calitate de mediator la negocierile pe tema Transnistriei şi recenta sa întâlnire de la Odesa cu noul şef al administraţiei transnistrene Evgheni Şevciuk.

Evgheni Şevciuk şi Vlad Filat
Evgheni Şevciuk şi Vlad Filat
Vlad Filat: Ucraina este un partener sigur pentru Republica Moldova. Kievul a fost solidar în acțiunile Republicii Moldova ca procesul de negocieri să fie reluat și ca în procesul acestor negocieri suveranitatea, integritatea Republicii Moldova să fie respectate. Am avut suport determinat din partea Ucrainei în ceea ce privește comunicarea cu cei de la Tiraspol. Sper că și pe viitor vom avea la bază acest mecanism care este cu certitudine eficient. Sigur, aici trebuie să avem în vedere, dincolo de solidaritatea pe care o demonstrează Ucraina față de Republica Moldova, și faptul că este țara noastră vecină și este în primul rând, din toți actorii implicați în acest proces, interesantă ca acest conflict să fie reglementat, ca să nu fie această zonă de instabilitate, sub toate aspectele fiind privită.

Europa Liberă: Unii vorbesc despre un eventual blocaj economic din partea Ucrainei și atunci problema transnistreană ar fi soluționată...

Vlad Filat: Eu am auzit de mai multe ori de la unii eventuale acțiuni de astea radicale și care până la urmă nu duc la nimic. Dacă este să ne uităm la acțiunile comuniștilor din ultimii opt ani de zile, care trebuie să recunoaștem prin acțiuni așa numite radicale au dus la un blocaj și mai mare. Au dus până la aceea că s-a blocat în general comunicarea cu regiunea transnistreană și abia peste cinci ani am reușit reluarea negocierilor. Din 2006, în 2011 au fost reluate negocierile oficiale. Nu asta este calea. Noi trebuie în primul rând să avem încredere reciprocă. Or, încrederea nu se obține prin blocade și acțiuni radicale. Doi - trebuie să oferim alternative celor din stânga Nistrului către o viață mai bună. Asta înseamnă deschidere. Aceasta a fost abordarea noastră și această abordare rămâne a fi în acțiunile noastre. Trebuie să avem în vedere și un alt aspect. Anul 2013 este pentru Ucraina foarte important. Dânșii vor deține președinția OSCE. OSCE este parte implicată plenar și este un actor pilon în procesul de reglementare. Asta presupune și o responsabilitate enormă pentru țara care deține președinția. De aceea cred că Ucraina va dori să aibă rezultat în acest sens și este firesc să fie așa. Noi aici la Chișinău trebuie să fim perseverenți și să muncim foarte mult pentru atingerea obiectivului pe care ni l-am propus.

Europa Liberă: După întrevederea pe care ați avut-o cu noul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, v-ați arătat mulțumit de dialogul pe care l-ați purtat cu el. Ați insistat că veți pune în prim plan soluționarea problemelor cu care se confruntă zi de zi cetățeanul. În ce condiții poate fi reluat transportul feroviar în regiunea de est?

Vlad Filat: Într-adevăr, eu sunt mulțumit de modul în care a decurs întâlnirea. A fost o discuție deschisă, sinceră, am vorbit în aceiași limbă, lucrurile sunt clare pentru ambii, nu am folosit tertipuri, nici eu, nici dânsul. Încă o dată, a fost o discuție foarte deschisă și sinceră. Cu stabilirea priorităților. Deci, este vorba de procesul de negocieri în vederea identificării soluției conflictului transnistrean, însă am convenit în același rând în probleme ce vizează oamenii. Și viața oamenilor zi de zi. Să le administrăm și să le rezolvăm în regim operativ. În acest sens noi avem deja instituite grupurile de lucru mixte, pe fiecare domeniu luat în parte. Ele urmează să devină funcționale, și pe fiecare domeniu să identificăm problemele și să le soluționăm. Aici nu ține doar de reluarea transportului pe calea ferată.

Europa Liberă: Bine, dar asta este tot o prioritate?...

Vlad Filat: Da, rămâne a fi o prioritate, la fel ca și reluarea convorbirilor telefonice, în regim normal, firesc, nu ocolind de trei ori globul pământesc ca să poți forma un număr și să vorbești la Tiraspol sau din Tiraspol în Republica Moldova. Deschidere din partea noastră este. Deja au început activitatea colegii noștri din instituțiile vizate la nivel de experți. Un lucru atât cât pot să vi-l spun astăzi – că reluarea, atât a transportului, cât și a convorbirilor telefonice, urmează să fie având la bază normele de drept naționale, dar și internaționale.
Deci, aici urmează ca Republica Moldova să respecte și rigorile dreptului internațional. Sunt multe detalii în care nu aș vrea să intru acuma. Atunci când vor fi toate aceste soluții identificate, le vom prezenta. Dar avem suport în acest sens din partea partenerilor noștri de dialog, inclusiv Comisia Europeană, OSCE, colegii din Ucraina. Un rol important în acest joacă și misiunea EUBAM. Deci, toți actorii importanți sunt implicați și formula cu care vom veni va fi una funcțională, nu una declarativă.

Europa Liberă: Domnul Șevciuk a spus că despre un eventual statut pe care ar trebui să-l obțină această zonă transnistreană ar fi devreme de vorbit.

Vlad Filat: Statutul urmează a fi stabilit în cadrul negocierilor, însă acest statut nu poate să contravină principiului suveranității, integrității teritoriale a Republicii Moldova. Lucrul acesta trebuie să fie foarte clar.

Europa Liberă: primul ministru al Republicii Moldova Vlad Filat, în dialog cu Valentina Ursu.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG