Linkuri accesibilitate

Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SIE a fost desemnat premier al României


Preşedintele Traian Băsescu îl prezintă pe premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu
Preşedintele Traian Băsescu îl prezintă pe premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu

Este pentru prima dată în istoria ţării cînd un şef al unui serviciu secret devine prim-ministru al României.

Este pentru prima data in istoria tarii cind un sef al unui serviciu secret devine prim-ministru al Romaniei. Mihai Razvan Ungureanu are 43 de ani, este professor universitar, a fost ministru de externe in perioada 2004-2007.

Inainte de a deveni sef al spionajului romanesc in 2007, fusese membru al Partidului National Liberal, formatiune aflata in acest moment in Opozitie. Vorbeste fluent germana, franceza si engleza si are contacte excelente in lumea Occidentala.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu l-a desemnat pe Mihai Razvan Ungureanu sa formeze noul guvern, dupa ce Emil Boc si-a anuntat demisia. Criza politica din Romania s-a accentuat dupa ce liberalii si socialistii, aflati in Opozitie au intrat in greva parlamentara, pe fondul unor proteste de strada maraton, care dureaza deja de mai bine de o luna.
Premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca are ca prioritati formarea rapida a guvernului, incepind chiar de marti dimineata si intrevederi cu liderii Opozitiei pe teme de interes intrantional cum ar fi deciziile strategice ale Uniunii Europene si NATO, dar si legate de Mecanismul de Cooperare si Verificare prin care UE monitorizeaza justitia autohtona. Liderii Opozitiei au declarat, insa, deja ca nu-l vor sustine pe Mihai Razvan Ungureanu si poate nici nu vor participa la sedinta parlamentara de validare a noului guvern. Opozitia din Romania are revendicari maximaliste si declara ca nu vrea sa negocieze altceva, decit alegeri anticipate.
Presedintele Romaniei arguementeaza pe de alta parte ca pentru alegeri anticipate sunt necesare cinci luni, si in plus el, Traian Basescu urmeaza “sa se prefaca”, in acest scop, ca numeste de doua ori cite un premier pe care parlamentul sa-l “cada”. Potrivit Constitutiei Romaniei pentru declansarea alegerilor anticipate e nevoie sa cada guvenrul de doua ori si abia dupa aceea “presedintele poate dizolva Parlamentul”. Rigiditatea legii fundamentale face aproape imposibila declansarea anticipatelor, fara asentimentul larg al clasei politice.
Falia politicii romaneste se largeste, dupa aceata nominalizare, mai ales ca liderul liberalilor romani, Crin Antonescu a comparat numirea sefului spionajului in fruntea guvernului cu vremurile lui Lenin si Stalin. In acelasi timp cele doua parti se afla pe pozitii ireconciliabile: puterea vrea alegeri la termen (noiembrie 2012), inv reme ce opozitia tine la anticipate (iunie 2012).
XS
SM
MD
LG