Linkuri accesibilitate

Protestele opoziţiei. Cine poate vorbi în numele poporului?


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Nimeni nu poate vorbi în numele poporului, dar cetăţenii au dreptul la exprimare.”


Sâmbătă şi duminică au avut loc noi proteste la Chişinău împotriva guvernării organizate de comunişti şi opoziţia extraparlamentară. S-a vorbit din nou de uzurparea puterii, de fraudă constituţională, iar cei aflaţi la guvernare au fost calificaţi drept „tâlhari” sau „nemernici”. Cine judecă pe cine? l-a întrebat Vasile Botnaru pe analistul politic Igor Boţan:

Igor Boţan: „Judecător al proceselor politice din Republica Moldova este corpul de cetăţeni, care formează poporul, care emană suveranitatea.”

Europa Liberă: Dar cum, în ce forme? Cine este abilitat să reprezinte poporul?

Igor Boţan
: „Noi nu putem vorbi aici de reprezentanţii poporului, alţii decât deputaţii, care sunt mandataţi în baza unor promisiuni în procesul electoral.”

Europa Liberă: Dar apar nişte contestatari, care spun că şi ei reprezintă poporul şi tocmai huiduiesc reprezentanţii.

Igor Boţan
: „Nimeni nu poate vorbi în numele poporului, nici a întregului popor, nici în numele a unei părţi. Această normă o avem în Constituţie. Dar, trebuie să luăm în consideraţie că cetăţenii Republicii Moldova au dreptul la exprimarea opiniei. Este un drept consfinţit în Legea supremă a Republicii Moldova. Există promisiunile electorale ale Alianţei pentru Integrare Europeană, există programul, pe care l-a adoptat Parlamentul, atunci când a investit Guvernul. Acum dacă cetăţenii, oricare dintre noi ia acest program şi promisiunile partidelor şi compară cu realităţile, ajung la concluzia exprimată în sondajele de opinie că Republica Moldova merge într-o direcţie greşită. Mai mult decât atât: pentru prima oară în ultimii 12 ani, având la guvernare o Alianţă, autointitulată pentru Integrare Europeană, vedem că opţiunea strategică de integrare europeană este practic egalată de opţiunea contrapusă de integrare în uniunea euro-asiatică. Şi atunci este normal să apară cetăţeni, care vorbesc în nume propriu sau a unui comitet, pe care tot ei îl organizează şi agită cetăţenii să le împărtăşească punctul de vedere.”

Europa Liberă: Dar acest comitet la un moment dat lansează verdictul că Parlamentul nu mai este legitim, că s-a produs uzurparea puterii, că un preşedinte ales de actualul Legislativ va fi nelegitim şi el şi că locul tuturor este la puşcărie. Sunt cuvinte grele.

Igor Boţan
: „Sunt cuvinte foarte grele, dar ei acţionează cu bună ştiinţă şi reproducând exact ceea ce afirmau actualii guvernanţi atunci când erau în opoziţie. Să ne amintim, după alegerile din 5 aprilie 2009 ei spuneau că alegerile au fost falsificate. Până în prezent nu a fost dovedită falsificarea alegerilor. Reprezentanţii actualei guvernări spuneau că au un dosar de 700 de pagini, în care sunt înregistrate crimele, pe care le-a comis guvernarea comunistă. Iată au trecut doi ani şi jumătate şi noi nu am văzut nici un proces.”

Europa Liberă: Dar ca să avem o minimă certitudine că următoarea putere nu va fi huiduită în aceiaşi termen, cum se poate ieşi din acest cerc vicios?

Igor Boţan
: „Aici e o altă problemă majoră, fiindcă anume actuala guvernare a politizat funcţia publică şi instituţiile, care potrivit Constituţiei şi hotărârii Curţii Constituţionale din 29 decembrie 2010 nu trebuiau politizate.”

Europa Liberă: Dar cum să ieşim acum?

Igor Boţan
: „Doar în calitate de cetăţeni, revendicându-ne drepturile constituţionale, dar de o manieră decentă, exercitând presiune şi asupra guvernării şi amintindu-i actualei opoziţii cum s-a comportat atunci când era la guvernare.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG