Linkuri accesibilitate

PCRM acuză AIE că îşi prelungeşte pe căi neconstituţionale rămânerea la putere


Chişinău, 4.02.2012
Chişinău, 4.02.2012

Un nou protest antiguvernamental organizat de comunişti la Chişinău.


La Chişinău a avut loc o nouă demonstrație antiguvernamentală organizată de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. A fost de față şi corespondenta Europei Libere Valentina Ursu, pe care am întrebat-o câte persoane au luat parte la protest.

Chiar acum într-un interviu acordat Europei Libere unul din liderii comuniştilor, Mark Tcaciuk, a spus că la protestul din Piaţa Marii Adunări Naţionale s-ar afla 10 mii de oameni. Ceea ce nu confirmă şi organele care asigură ordinea publică, şi care vorbesc de circa 3 mii de participanţi. Mark Tcaciuk, Sergiu Stati, Artur Reşetnicov, Alexandru Petcov sunt numai unii din cei care au ţinut discursuri. Ei spun că şi-au scos lumea în stradă ca să ceară demisia Alianţei pentru Integrare Europeană, pe care o bănuiesc că ar fi uzurpat puterea. Este a cincea zi de proteste ale comuniştilor care susţin că Alianţa îşi prelungeşte pe căi neconstituţionale rămânerea la putere în loc de a convoca alegeri generale anticipate…

Europa Liberă: Vor continua manifestaţiile şi protestele organizate de partidul comuniştilor şi în alte oraşe ?

Valentina Ursu: Organizatorii, între care şi vice preşedintele parlamentului Artur Reşetnicov , au declarat Europei Libere că astfel de manifestaţii de protest vor fi organizate în toate oraşele din Republica Moldova ţi vor dura o perioadă îndelungată până nu se organizează alegeri generale anticipate . Dacă preşedintele ţării va fi totuşi ales în actuala legislatură, comuniştii declară că nu vor recunoaşte alegerea pentru că parlamentul şi-a consumat termenul constituţional.

Europa Liberă: În încheierea protestului a luat cuvântul şi liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, care a cerut demiterea guvernului şi organizarea de alegeri generale anticipate…

Valentina Ursu: „Poporul luptă pentru a supravieţui, puterea este preocupată de propriile interese, guvernarea luptă ca să rămână la putere, sfidând constituţia, minţând poporul, cumpărând alegătorii. Alianţa pentru Integrare europeană a mimat alegerile prezidenţiale încercând să se menţină la putere „ - aşa a spus Vladimir Voronin în faţa mulţimii.

„Guvernanţii îşi continuă afacerile murdare. Aceşti nemernici „ - aşa i-a numit Voronin pe guvernanţi - „şi-au subordonat Curtea Constituţională, Comisia Electorală Centrală, Procuratura, Curtea de Conturi , Compania Teleradio Moldova…”

Vladimir Voronin a mai sugerat că ar putea să se alăture Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei pentru a protesta împreună…El cerut să fie emis decretul despre dizolvarea parlamentului şi a cerut ca alegerile anticipate să fie convocate în aprilie sau cel mai târziu la începutul lunii mai.

„Trebuie să cerem înlăturarea oligarhilor de la putere” - cu acest îndemn a terminat discursul Vladimir Voronin.


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Valentina Ursu

    Jurnalistă, realizatoarea emisiunii „La sfârșit de săptămână cu Europa Liberă” , cunoscută pentru relatările din Moldova „profundă” dar și pentru interviurile politice. Produce și emisiunile speciale electorale ale Europei Libere. Autoarea volumului „Râul de sânge” despre conflictul de pe Nistru, din 1992. A fost desemnată de cinci ori câștigătorul Topului „Jurnaliștii Anului”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG