Linkuri accesibilitate

„Dacă Europa deschide mai multe posibilități, se va putea bucura de ele și populația transnistreană”


Interviu cu Kalman Mizsei, fost emisar UE la Chișinău.

Fostul emisar al Uniunii Europene la Chișinău, Kalman Mizsei crede că noua conducere de la Tiraspol va fi deschisă unui dialog rațional pentru reglementarea conflictului transnistrean. Fostul diplomat ungur care a petrecut 4 ani în Moldova, între 2007 și 2011, având prinre preocupări mai ales chestiunea transnistreană, a făcut declarația într-un interviu pentru Europa Liberă, acordat Valentinei Ursu.


Valentina Ursu: Domnule Kalman Mizsei, iata ca dupa douazeci de ani de la declansarea conflictului armat de la Nistru, in Transnistria a avut loc schimbarea sefului administratiei de la Tiraspol. Aceasta schimbarea a liderului regiunii poate ajuta la identificarea unei solutii pentru conflictul transnistrean?

Kalman Mizsei: ”Schimbările pot ajuta la găsirea unei soluții, dar nu automat. Deși noul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk este un factor important la masa negocierilor, așa cum a fost important și Igor Smirnov, soluția depinde de toți participanții.Este bine că Șevciuk a fost ales pe cale democratică. Al doilea lucru important este acela că Șevciuk este născut și are rădăcini în Transnistria. În al treilea rând, el este un om de factură modernă care înțelege importanța economiei. Este evident că încearcă să îmbunătățească situația economică a regiunii. Toate aceste lucruri permit ca rezolvarea conflictului transnistrean să fie abordată rațional și de către Europa și de către Moldova. Mi se pare că și premierul Filat are o atitudine rațională față de negocieri. Ele trebuie să aibă loc și la nivelul grupurilor de lucru și la nivel politic între Filat și Șevciuk, dar în formatul 5+2. Progresele sunt posibile, dar este nevoie și de răbdare”.

Valentina Ursu: Ati putea să comentati afirmația fostului șef al misiunii OSCE de la Chișinău, ambasadorul american William Hill care a spus că negocierile cu Șevciuk se pot dovedi dificile, pentru că noul lider transnistrean face parte dintr-o generație care nu și-a trăit viața adultă într-o Moldovă unită.

Kalman Mizsei: ”Ceea ce a spus ambasadorul Hill este așa, dar nu e singurul lucru care contează. Șevciuk este obișnuit doar cu stilul politic transnistrean și nu cunoaște limba elitelor de la Chișinău. Acesta este un obstacol, dar alegerea lui deschide și posibilități, deși nu ușoare”.

Valentina Ursu: Sunt voci care spun ca Moldova ar trebui să plătească un preț al reintegrării, în caz că aceasta devine posibilă. Dvs, ce parere aveti?

Kalman Mizsei: ”Europa este cea care trebuie să aibă o mare contribuție. Trebuie să grăbească negocierile pe marginea regimului fără vize, comerțului liber. Dacă Europa deschide mai multe posibilități, se va putea bucura de ele și populația transnistreană. Și Filat a promis să reintegreze calea ferată. Sper că acest lucru se va produce pentru că și Moldova trebuie să-și probeze bunele intenții. Uniunea Europeană a prevăzut pentru regiunea transnistreană o parte importantă a ajutoarelor financiare acordate Moldovei. Dar Bruxelles-ul ar trebui să se implice mai mult la găsirea unei soluții politice, inclusiv printr-un dialog cu Rusia.

Valentina Ursu: Ce credeti in calitate de fost emisar european despre propunerea de înlocuire a militarilor din formatul militar de menținere a păcii pe Nistru?

Kalman Mizsei: ”Tehnic vorbind, nu mai este nevoie de militari ruși în această misiune. Componenta militară poate fi eliminată. Este important să fie extins cercul celor care participă la controlul zonei de securitate”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG