Linkuri accesibilitate

Acordul Comercial Împotriva Contrafacerii


La o demonstrație în Praga împotriva ACTA
La o demonstrație în Praga împotriva ACTA

ACTA - o legislație de protejare a drepturilor de autor pe Internet.


ACTA este acordul propus de Statele Unite (unii ar spune „impus“) si semnat deja de un numar de tari, care cauta sa impuna pe internet o serie de standarde internationale in legatura cu protejarea drepturilor de autor si, mai ales, destinat a impiedica copierea ilegala de programe, muzica, filme si texte pe internet.

Acordul este foarte criticat si foarte contestat politic... Desi a fost deja semnat de catre Uniunea Europeana si de catre majoritatea statelor membre, inclusiv de catre Romania, el nu a fost totusi pina acum semnat decit de 31 de tari pe planeta, dintre care majoritatea, 22, tari ale Uniunii Europene.

Acordul a fost initiat de catre marile companii americane care vor sa limiteze posibilitatile de copiere a continutului pe internet. Motivele pentru care este criticat sint multiple. In primul rind, negocierile au avut loc in secret. Apoi, dupa cum au subliniat asociatii ale consumatorilor, prevederile acordul incalca unele drepturi fundamentale. Este pusa astfel in pericol posibilitatea de a crea programe electronice/digitale gratuite. Dupa cum subliniaza un protest: „potrivit prevederilor acordului, programele gratuite devin suspecte, in loc sa fie vazute drept creative si inovative“.

Apoi, din punct de vedere legal, acordul ii obliga pe distribuitorii de acces internet, care sint niste civili, sa joace rolul politiei, depistand copierea ilegala, pentru a se pune ei la adapost de eventualele sanctiuni.

In Europa, desi a fost semnat de 22 de state, acordul este de asemenea foarte contestat. El a dus la demisia negociatorului sef european, francezul Kader Arif, care l-a criticat in cei mai aspri termeni, si la importante manifestatii stradale in Polonia. El este de asemenea contestat de un important grup de politicieni in parlamentul Poloniei. Situatia din Polonia contrasteaza total cu cea din Romania. In Romania s-a dovedit de altfel ca cei care au semnat acordul au facut-o fara sa-l citeasca si ca nici macar ministrul comunicatiilor nu are cunostinta de continutul lui.

-------------------------------

Restricţii de tipul celor conţinute de acordul ACTA, cum ar fi, între altele, obligarea distribuitorilor de internet să depisteze şi să blocheze link-urile către site-uri cu produse piratate, există în legislaţia moldovenească ce protejează drepturile de autor de mai multă vreme. Numai că prima şi ultima încercare a procuraturii de a închide pe motivul încălcării drepturilor de autor un site folosit de moldoveni pentru schimb de filme, materiale video si muzica s-a soldat cu eşec, unii spun că nu fără intervenţia politicienilor. Se întâmpla în 2010, înaintea alegerilor parlamentare anticipate din noiembrie, iar autorităţile s-ar fi putut pomeni cu mult mai mulţi adversari printre tinerii ce beneficiau de produsele acelui site.

Aşa că, chiar dacă acordul propus de Statele Unite ar ajunge vreo dată să fie valabil şi în Republica Moldova, el s-ar ciocni de déjà proverbiala capacitate a cetăţenilor de a neglija până şi cele mai bune acte normative naţionale, sau internaţionale la care se raliază. Aşa crede cel puţin un blogger moldovean, Viorel Mardare, cunoscut şi drept creator de spoturi publicitare. Spoturi pentru care de altfel a fost ridicularizat alteori pe reţelele sociale pentru că ar fi plagiate după unele americane:

„Nu cred că în următorii câţiva ani asta ar afecta cumva viaţa moldovenilor, la fel cum multe hotărâri care ţineau de drepturile de autor nu au căpătat viaţă în ţara noastră, începând cu soft-ul licenţiat şi terminând cu torentele. Moldova ar fi incapabilă să funcţioneze dacă cineva ar spune mâine - gata, tot soft-ul trebuie licenţiat. 90 la sută din toate calculatoarele din Moldova ar trebui oprite în acel moment.”

Fără a se asocia cu suporterii legislaţiei propuse de SUA, bloggerul se declară totuşi un adept hotărât al curentului de opinie ce sprijină nevoia restricţionării copierii ilegale pe Internet:

„Eu sunt sigur că atunci când a apărut decalogul şi li s-a spus oamenilor să nu ucidă, ei au rămas indignaţi, nu? Exact la stadiul acesta suntem şi noi acum cu Internetul - stadiul de definire a unor reguli de comportament pe Internet. Şi eu zic că trebuie să existe nişte restricţii, pentru că informaţia devine foarte importantă şi modul de circulaţie a ei trebuie definită clar prin legislaţie.”

Acest punct de vedere este sprijinit de mai mulţi experţi în Republica Moldova, mai ales a celor ce au vreo tangenţă cu proprietatea intelectuală. Doctorul în drept Dorian Chiroşca, fost director al agenţiei guvernamentale ce protejează drepturile de autor, acum avocat în acest domeniu, spune că pirateria pe internet a făcut până acum în Republica Moldova numeroase victime printre autorii de filme, piese musicale sau alte genuri de creaţie artistică:

„De exemplu Zbubii (“Zdop şi Zdup”) acum vreo 3 ani se pregăteau să lanseze un album şi, înainte să fi fost lansat, el a fost plasat pe internet. Mai puteau ei spera să obţină beneficii? Sau filmul “Nunta în Basarabia”. Cei care l-au produs au investit un million de euro. Credeţi că şi-au recuperate banii? Nu. Intraţi pe un site - chimislia.md - ai să găsiţşi cele mai recente filme de la „Patria”. Şelin, care administrează afacerea, a cheltuit nişte bani ca să aducă aceste filme, şi s-a aşteptat la nişte beneficii. Sau noi am avut foarte multe magazine cu produse audio sau video pe discuri. Mai vedeţi acuma aşa magazine? Nu mai sunt. Pentru că pirateria pur şi simplu le-a falimentat afacerile.”

Un alt curent de opinie este reprezentat de cei ce cred, la fel ca expertul în tehnologii informaţionale Vitalie Eşanu, că acest gen de norme legale ar reflecta o viziune învechită asupra noţiunii de “drepturi de autor”:

„Asta este o presiune din partea Holliwoodului. Dar drepturile de autor sunt daja depăşite. Aceasta este o invenţia a secolului XIX, care nu mai lucrează în acest secol. Există o altă soluţie pentru noua generaţie - autorii să nu mai dea operele firmelor de distribuţie, ci să le plaseze pe internet gratuit, în schimbul promovării,” crede Vitalie Eşanu.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG