Linkuri accesibilitate

Cine a deturnat rezervele de aur și valutare transnistrene ?


Banca centrală de la Tiraspol
Banca centrală de la Tiraspol

90% din fondurile Băncii centrale de la Tiraspol ar fi fost transferate pe conturi necunoscute.


Noul lider transnistrean Evgheni Şevciuk a declarat că rezervele valutare ale regiunii au dispărut aproape în întregime în ultimele zile ale administraţiei predecesorului său Igor Smirnov. Prezentându-l pe noul şef al băncii centrale de la Tiraspol Eduard Kosovski, la şedinţa de miercuri a Sovietului suprem, Evgheni Şevciuk a spus că a aflat chiar înainte de instalarea sa în funcţie, la sfârşitul lunii decembrie că „90 la sută din rezervele de aur şi valută ale băncii centrale au fost transferate pe alte conturi”.

Conducerea băncii şi-a dat demisia şi se află sub urmărirea penală a Comitetului de investigaţii din Federaţia Rusă într-un dosar pe numele lui Oleg Smirnov, fiul fostului lider transnistrean, acuzat de delapidarea a 160 de milioane de ruble din ajutoarele umanitare ruseşti pentru Transnistria. Şevciuk a numit situaţia din sectorul bancar al regiunii drept una complicată şi a spus că neregulile ar fi ieşit la iveală cu ajutorul unui grup de experţi din Federaţia Rusă care s-a aflat la Tiraspol pentru verificări. Radu Benea a încercat să afle mai multe discutând cu economistul din Tiraspol Serghei Melnicenko.

Noul lider de la Tiraspol nu a precizat câţi bani anume au dispărut din fondul de rezervă, însă chiar dacă ar fi spus este foarte greu să verifici aceste informaţii, afirmă jurnalistul şi economistul din Tiraspol, Serghei Melnicenko:

„Evgheni Şevciuk a spus că în perioada dintre cele două tururi de alegeri prezidenţiale din 11 şi 25 decembrie din Banca centrală ar fi fost transferate pe alte conturi 90 la sută din rezervele de aur şi valută. Se zice că pe conturile băncii ar fi rămas numai 40.000 de dolari. Această informaţie nu este confirmată şi din alte surse.

Este greu să spunem pe cât e de întemeiată pentru că nu este în concordanţă cu o altă declaraţie a liderului regiunii care a anunţat că până pe 27 ianuarie s-au făcut toate transferurile pentru salarii către raioanele subvenţionate de la buget. Atunci apare întrebarea, din ce surse s-au făcut aceste plăţi? Cu atât mai mult că luna ianuarie este una dificilă în sensul acumulării veniturilor la buget, mai multe întreprinderi fiind într-un fel de vacanţă.”

Deficitul bugetar al Transnistriei este de 70 la sută, însă regiunea supravieţuieşte deja mai mulţi ani la rând cu venituri ce nu reuşesc să acopere nici jumătate din cheltuieli.

Tiraspolul reuşea până acum să acopere deficitul şi să achite salariile şi pensiile din aşa-numitul cont special al Gazprom-ului pe care se adună banii plătiţi de populaţie şi agenţii economici pentru consumul de gaze. O bună parte a acestor bani însă nu mai ajung la Gazprom, de aceea datoria regiunii faţă de concernul rus de gaze a crescut vertiginos, ajungând acum la aproape 3 miliarde de dolari.

De altfel, problema datoriilor a fost discutată ieri la Tiraspol de vicepreşedintele Gazprom Valeri Golubev. Chiar dacă Evgheni Şevciuk a promis că va demola acestea schemă de subvenţionare a bugetului transnistrean, economistul Serghei Melnicenko este de părere că noul lider al administraţiei nu va reuşi acest lucru într-un viitor previzibil.
Previous Next

XS
SM
MD
LG