Linkuri accesibilitate

Un demnitar rus între vinuri, pîslari și proteste stradale


Apel la demonstrația de la Moscova de vineri „Pentru alegeri cinstite”.
Apel la demonstrația de la Moscova de vineri „Pentru alegeri cinstite”.

Sanitarul-șef Ghenadi Onișcenko și patriarhul Kiril „îngrijorați” de... sănătatea participanților la demonstrațiile opoziției ruse.


Cel mai important oficial rus din domeniul sănătăţii, Ghenadi Onişcenko şi-a exprimat astazi îngrijorarea faţă de modul în care sunt îmbrăcaţi moscoviţii pentru gerul din aceste zile şi i-a sfătuit „părinteşte” să stea în casă, să nu iasă la protestele anunţate ale opoziţiei din 4 februarie pentru că e prea ger şi dacă o fac să îşi pună pîslarii şi cojocul bunicii… Relatarea corespondentului Europei Libere la Moscova Tom Balmforth este rezumată de Oana Serafim:

Este a doua oară cînd Ghenadi Onişcenko se arată atît de îngrijorat de soarta moscoviţilor în prag de proteste anti-Kremlin. Prima data a facut-o înainte de protestul din 10 decembrie. Atunci îi avertiza e protestatari că ar putea răci.. daca ies la manifestaţiile opoziţiei. Acum, domnul Onişcenko este preocupat de cum se îmbracă protestatarii pe gerul de afară şi ca nu cumva sa bea prea mult ceai cald, caci este dăunător la temperaturi de minus 15 grade, la fel ca si alcoolul.

Aici domnul Onişcenko este consecvent : i-a apărat pe cetăţenii ruşi de vinul moldovenesc si georgian prea prost cînd relaţiile dintre Moscova si Chisinau si Tbilisi au fost prea încordate politic, iar recent i-a apărat de brinza ucrainiana, care şi ea dădea semne să nu mai fie atit de bună, întocmai ca relaţiile dintre Kiev si Moscova.

Dar nu numai sanitarul şef al Moscovei este îngrijorat înainte de protestele anunţate ale opoziţiei de sîmbătă ci şi Patriarhul Kiril. Acesta le-a spus ruşilor că „nu ştiu să protesteze şi că puterea lor nu stă în proteste ci în rugăciuni” făcute acasă sau în mînăstiri şi chilii. Aşa că, a spus Patriarhul, cel mai bine ar fi ca protestatarii să stea acasă şi să se roage.

Liderii opoziţiei au alt fel de îngrijorări: ele sunt legate de o anunţată contramanifestaţie organizată de sprijinitorii Kremlinului la care aşteaptă o participare de zeci de mii de oameni. Profesorii şi alţi angajaţi din sectorul public au afirmat însă că sunt chemaţi la manifestaţie obligatoriu, pe convocator. Un protestatar de la manifestaţiile din 10 decembrie a declarat ziarului „Nezavisimaya Gazeta” că şi-a pierdut slujba pentru că a participat la protestul opoziţiei.
XS
SM
MD
LG