Linkuri accesibilitate

Ion Cristoiu redivivus ? (Evenimentul zilei).


Presa de la București continuă să comenteze urmările recentelor proteste de stradă anti-guvernamentale și anti-prezidențiale. Detalii are Tania Radu.

O analiza semnata de Vlad Mixich pe site-ul Hotnews incearca sa traga linie sub evenimentele ultimei perioade: cine a avut de castigat si cine de pierdut de pe urma lor. Dupa saptamani de proteste de strada, de blocaje politice si de tensiuni in interiorul partidelor romanesti, au castigat liderul social-democrat Victor Ponta, medicul Raed Arafat, fondator al serviciilor de ambulanta SMURD, intelectualii de stanga, postul de televiziune Antena 3 si un jurnalist independent, care si-a factu deja un nume pe internet: Vlad Ursulean.

Au avut de pierdut sistemul medical romanesc, care isi amana indefinit reforma, dupa ce proiectul de lege in acest sens a fost retras de guvern. Liderul liberal Crin Antonescu ar fi pierdut si el momentul de a deveni un potential sef de stat, dupa cum actualul presedinte Traian Basescu a pierdut prin declaratii pripite, pentru care apoi s-a scuzat.

Dar singura victima politica directa a protestelor ramane Teodor Baconschi, demis din functia de ministru de externe de premierul Emil Boc, pentru ca i-a comentat imprudent, pe blog, pe protestatari. Sa mai amintim ca, la categoria castigatori, intelectualii de stanga din gruparea criticatac, foarte activi pe internet, sunt considerati de Vlad Mixich drept prima pozitionare a stangii prin alte voci decat cele ale politicienilor. In ciuda nuantelor „romantice si marxiste”, comentatorul de la Hotnews crede ca grupul criticatac reprezinta o aparitie invioratoare.

Un alt articol postat pe Hotnews, dar preluat de pe platforma de comentarii Contributors.ro, este semnat de Cristian Socol si descrie esecul politic al unui om inteligent si respectabil: premierul Emil Boc. Acesta ar fi victima de manual a proastei consilieri si ar fi ajuns acum in capcana jumatatilor de informatii. Ceea ce i se livreaza, sub forma de cifre pe care le comenteaza in aparitiile publice, este rezultatul unei cautari subiective, cu patima mai mult politica decat economica, socoteste Cristian Socol, universitar in domeniul economic.

In sfarsit, cotidianul Evenimentul zilei anunta, printr-un interviu, revenirea in echipa a jurnalistului Ion Cristoiu. Nu la conducerea ziarului, unde s-a aflat in anii nouazeci, ci ca editorialist. Cristoiu isi expune opiniua despre actualul moment al presei. E de partea presei tiparite, care tine cont de gustul public, inclusiv cand el se regaseste in material tabloidului, dar care nu se indeparteaza de la adevar. Sustine ca a fost critic cu toti presedintii Romaniei si ca, spre deosebire de predecesorii sai, Traian Basescu a ales sa fie un „presedinte jucator” – adica implicat – pe fata, si nu din culise.
XS
SM
MD
LG