Linkuri accesibilitate

Statele Unite oferă Bulgariei avioane de luptă refolosite F-16


Secretarul de stat american, Hillary Clinton este așteptată la Sofia unde va fi analizat parteneriatul strategic între cele două țări în domeniul securității.



Mai multe medii bulgare informează, că în timpul vizitei sale la Sofia, programată să aibă loc pe data de 5 februarie, secretarul de stat american Hillary Clinton va oferi Bulgariei avioane de luptă second-hand F-16. Sofia va trebui să plătească numai reparația și punerea în folosință a acestora.

Inițial vor fi oferite 4 F-16 „Block-25” produse cu 20 de ani în urmă, care fac parte din rezerva Pantagonului. Experții afirmă că reparația unui avion de acest timp ar costa între 7,6 și 10,2 milioane de euro. Bulgaria va trebui să asigure o bază logistică și personal calificat pentru întreținerea aparatelor. De câțiva ani, piloți bulgari se antrenează la avioane F-16 în Statele unite ale Americii.

Scopul administrației americane, după cum scrie cotidianul „Trud”, este să extindă utilizarea avioanelor din acest model în Balcani.

Posibilă achiziționare a unor avioane de luptă second-hand a fost analizată în 2010 dar guvernul Borisov a amânat decizia finală din cauza crizei. Tot atunci ministrul apărării Aniu Anghelov a anunțat că se discută „nu achiziționarea ci obținerea de avioane din Statele Unite ale Americii.”

Ministrul de externe Nikolai Mladenov a declarat că în timpul vizitei de 5 ore a d-nei Clinton va fi analizat parteneriatul strategic între cele două țări în domeniul securității, precum și operațiunile alianței în Afganistan, situația din Vestul Peninsulei balcanice și din Orientul apropiat. Secretarul de stat se va întâlni cu președintele Plevneliev, primul-ministru Borisov și cu ministrii de externe și ai apărării.

Pentru Statele Unite este foarte important ca Bulgaria să dispună de avioane de luptă moderne care vor putea participa la operațiunile comune de asigurare a protecției militarilor și echipamentelor din viitorul scut antirachetă, dislocate în România în apropierea frontierei cu Bulgaria.

Sofia va cere sprijinul american pentru realizarea propunerii sale mai vechi de a prelua la o uzina din Plovdiv repararea elicopterelor sovietice Mi-17 din armatele fostelor țări comuniste.

Va fi discutată și problema vizelor americane.
XS
SM
MD
LG