Linkuri accesibilitate

Antonín Dvořák remixat la Bucureşti


René Kubášek: „Cred că lui Antonín Dvořák i-ar fi plăcut foarte mult asta.”


Miercuri 1 februarie, Centrul Ceh de la Bucureşti a lansat un album cu totul neobişnuit, intitulat „Remixuri ale muzicii lui Dvořák”. Lansarea a prilejuit şi anunțul rezultatelor unui concurs inedit, la care au participat peste 30 de producători ai scenei muzicii electronice din România ce au răspuns provocării lansate de Centrul Ceh de a remixa, de a reinterpreta cu mijloace electroice piese ale vestitului compozitor romantic ceh. Evenimentul, care a debutat în decembrie anul trect, a marcat împlinirea, în 2011, a 170 de ani de la naşterea lui Antonín Dvořák. A fost de față şi relatează Lucian Ştefănescu.

Albumul conține 27 de piese, iar un juriu, alcătuit din muzicologi, critici şi experți din Cehia şi din România, a trebuit să aleagă patru dintre ele, într-o competiție al cărei mare premiu constă dintr-o excursie de 3 zile la Praga. El a fost câştigat de remixul lui Cristian şi al Gabrielei Fierbințeanu după tema lui Antonín Dvořák „Întoarcerea acasă.”

L-am întrebat pe René Kubášek, directorul Centrului Ceh din capitala României, dacă Dvořák a fost vreodată reinterpretat, remixat în acest fel în Cehia:

René Kubášek: „Nu ştiu, nu-mi aduc aminte să se fi întămplat ceva asemănător acolo, noi am făcut însă asta aici pentru că avem un public experimental, creativ şi tânăr. Ne-am gândit multă vreme cum să-l sărbătorim pe unul dintre cei mai faimoşi compozitori cehi. În cele din urmă am renunțat la ideea unui concert clasic, şi am decis să facem un concurs de remixuri. Iar rezultatul a fost peste aşteptări, pentru că nu numai că mai mult de 30 de muzicieni au luat parte la el, dar şi mai mult de zece mii de oameni au ascultat piesele remixate pe care le-am urcat pe Soundcloud. Cred că lui Antonín Dvořák i-ar fi plăcut foarte mult asta.”

Unul din producătorii prezenți pe această compilație este Cătălin Matei, cunoscut şi sub numele de Sillyconductor. Sillyconductor e unul din cei mai valoroşi artişti ai scenei electronice din România, recunoscut ca atare şi dincolo de granițele țării sale. Piesa pe care a remixat-o se numeşte„Žertem” (În glumă), din Ciclul „Poetické nálady” (Dispoziții poetice). L-am întrebat ce a însemnat pentru el, şi cum a rezolvat, îndemnul de a remixa electronic muzică de Antonín Dvořák:

Sillycondutor: „Deşi cumva am mai făcut asta, şi eram obişnuit să lucrez cu sunete clasice - fac asta din 2001 -, la Dvořák a fost o problemă, pentru că nu l-am ascultat niciodată cu adevărat până acum. Iar în momentul în care am primit provocarea de a crea un aşa-zis remix, a trebuit să trec prin toată opera în destul de puțin timp, ca să pătrund în lumea lui, şi după aceea să-mi aleg ceva ce mi se pare c-aş putea să remixez. Remixat e un termen între ghilimele. E o reinterpretare, da, dar e şi o joacă, aşa cum a fost şi pentru el probabil atunci când a creat bucata pe care am remixat-o eu. Mi s-a părut foarte copilăroasă, aşa cum bănuiesc că i s-a părut şi lui la pian, şi am încercat să găsesc nişte sunete echivalente, demonstrând în acelaşi timp şi inabilitatea mea de a crea ceva comparabil cu ce a creat Dvořák. Dacă titlul bucății îi pune eticheta asta de joacă, m-am simțit confortabil s-o fac şi eu, pofitând tocmai de acest titlu.”

Europa Liberă: „Cum vezi în contextul bucureştean, sau al României, această idee, de a lansa un compozitor clasic în piața scenei electronice, care până la urmă e mai mult în underground? A prins aici?

Sillyconductor:
„Cred că e undeground pentru că numai underground-ul a marşat la propunerea asta, celelalte medii fiind preocupate să facă bani. E un flitru până la urmă. Mie mi se pare remarcabil cum e definitoriu pentru fiecare artist de pe compilația asta stilul fiecăruia în interpretare, deşi se porneşte de la o bază comună. Cred că datorită lui Dvořák am ajuns să ne cunoaştem între noi mai bine.”


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:03 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG