Linkuri accesibilitate

Pentru Adrian Năstase purgatoriul abia începe


Alexandru Călinescu
Alexandru Călinescu

E vorba la noi de o premieră: un fost prim-ministru condamnat la închisoare.


Protagonist al unui lung foileton judiciar, Adrian Năstase a fost condamnat luni la doi ani închisoare cu executare, pentru faptul de a-şi fi finanţat în mod ilegal campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2004. Povestea e complicată şi greu de rezumat în cîteva cuvinte. Dl Năstase era atunci preşedintele Partidului Social-Democrat şi, totodată, prim-ministru. Abuzînd de statutul său, ar fi iniţiat organizarea unui simpozion intitulat „Trofeul Calităţii”, taxele plătite de participanţi fiind de fapt destinate campaniei sale electorale. Alte persoane implicate în proces au primit pedepse şi mai aspre, de pînă la şapte ani închisoare.

Previzibil, Adrian Năstase a declarat că e vorba de un proces politic şi că în spate se află preşedintele Băsescu. Afirmaţia e gravă, pentru că vizează onestitatea completului de judecată. Să vedem ce se va întîmpla la recurs. Deocamdată, ne putem întreba care sînt semnificaţiile şi consecinţele acestei condamnări.

În primul rînd, trebuie spus că e vorba la noi de o premieră: un fost prim-ministru condamnat la închisoare. Iată că, într-adevăr, se poate spune că nimeni nu este mai presus de lege. În al doilea rînd, procesul poate avea o influenţă pozitivă în ce priveşte finanţarea de către partide a campaniilor electorale: va fi nevoie de un plus de transparenţă într-o zonă unde finanţările oculte sînt o practică frecventă.

Ne putem întreba, în fine, care este viitorul politic al lui Adrian Năstase. Domnia-sa a declarat că astfel de lucruri s-au întîmplat şi la case mai mari, şi a dat exemplul lui Alain Juppé, fost prim-ministru, condamnat într-un proces şi care a revenit pe scena politică, întîi ca primar al unui mare oraş apoi, astăzi, ca ministru de externe al Franţei. Personal, cred că paralelismul acesta e puţin forţat. Imaginea publică a dlui Năstase este destul de şifonată şi rămîn încă destule semne de întrebare asupra condiţiilor în care fostul prim-ministru a dobîndit sume mari de bani precum şi bunuri imobiliare. E greu de crezut că Partidul Social-Democrat îl va susţine în condiţiile în care denunţă vehement corupţia şi lăcomia adversarilor politici. Pentru Adrian Năstase purgatoriul abia începe.
Previous Next

XS
SM
MD
LG