Linkuri accesibilitate

Ce este scutul anti-rachetă al NATO?


…şi cum a devenit un subiect de discordie între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia?


Într-o declaraţie recentă, secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen spunea că negocierile dintre NATO şi Rusia privind scutul antirachetă stagnează la acest moment. Dacă până la summitul de la sfârşitul lunii mai la Chicago, NATO nu va încheia cu Rusia un acord în acest sens, reuniunea NATO-Rusia va fi anulată. Ce este scutul antirachetă şi cum a devenit el unul dintre principalele subiecte de discordie între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia – aflaţi din relatarea corespondentului Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe.

Scutul american anti-racheta descinde in linie directa din programul militar al lui Reagan, botezat pe atunci afectuos Star Wars – „Razboiul stelelor”. Costul potential urias a redus insa ambitia initiala si, in cele din urma, proiectul, in ultimii ani ai lui Bush, – si preluat ulterior de Obama, - s-a redus la ideea unui scut balistic, un sistem de interceptare a rachetelor, teoretic provenite din Iran si care ar fi trase asupra Europei. Scutul trebuia instalat initial in Cehia si Polonia.

Moscova s-a opus de la inceput acestui proiect american, anuntand chiar in mod deschis ca nu crede in explicatia amenintarii iraniene si ca proiectul este pur si simplu dirijat impotriva Rusiei. Inca din momentul alegerii lui Barak Obama, presedintele rus Dmitri Medvedev a avertizat ca daca planurile americane nu sunt anulate, atunci Rusia va desfasura la randul ei rachete nucleare in enclava rusa Kaliningrad, situata intre Polonia si Lituania, si ca va bruia sistemul electronic de interceptare a scutului balistic SUA.

In 2009, administratia Obama a facut cunoscut ca renunta la planurile de instalare a sistemului radar in Cehia si Polonia. Citeva luni mai tirziu, insa, s-a anuntat instalarea unui sistem similar in Romania. In februarie 2010, preşedintele Traian Băsescu a declarat că România acceptă programul de apărare anti-rachetă american, care prevede staționarea de rachete interceptoare pe teritoriul României începând din 2015, pentru a proteja Europa de potențiale atacuri cu rachete balistice, teoretic tot din Iran.

In mai 2011 s-a anuntat ca scutul antirachetă va fi instalat în fosta bază aeriană de la Deveselu, județul Olt şi ca statul român a dat permisiunea americanilor să folosească si baza aeriana de la Mihail Kogălniceanu, din Dobrogea, precum și portul Constanța pentru tranzitul trupelor şi al materialelor de război americane spre teatrele de război din Irak și Afganistan.

Asta a dus la tensiuni politice in Romania, opozitia, in special cea social-democrata, anuntand ca se opune proiectului. Astfel, fostul presedinte Ion Iliescu, unul din politicienii care au sustinut constant apropierea Romaniei de Rusia, a declarat ca ar trebui luata in calcul organizarea unui referendum pe aceasta tema.

Ideea referendumului a fost insa abandonata, si pentru moment se pare ca sistemul radar va fi in cele din urma instalat in Romania, intr-o tacere tactica din toate partile.
XS
SM
MD
LG