Linkuri accesibilitate

Reforma în învăţământ: bilanţul unei reorganizări


103 şcoli reorganizate, dintre care 28 închise şi create altele de circumscripţie.


103 şcoli reorganizate, dintre care 28 închise şi create altele de circumscripţie, acestea sunt rezultatele reformei structurale în învăţămînt pe parcursul anului trecut. Ministrul Educaţiei Mihail Şleahtiţchi spune că această reformă contribuie la economisirea unor sume importante de bani. Alla Ceapai relatează:

„Cum apar aceste economii, dacă avem trei şcoli în care se regăsesc 20, 30, 60, 70 de copii, conform acestei reforme, adunăm aceşti copii la şcoala de circumscripţie. Şi atunci încălzim această şcoală, investim în ferestrele, uşile, pragurile acestei şcoli, aducem cărţi de calitate în această şcoală, fortificăm laboratoarele, atelierele şi banii economisiţi nu pleacă din învăţămînt. Aceşti bani în continuare vor fi utilizaţi pentru modernizarea infrastructurii învăţămîntului, procurarea autobuzelor şi nu exclud majorarea salariilor.”

În raionul Călăraşi 9 şcoli au fost reorganizate. Astfel, zeci de copii din mai multe sate, printre care Mîndra, Leordaia şi Hărbovăţ parcurg zilnic circa 6 km pînă la liceul de circumscripţie din Hîrjauca. În urma reorganizării, spune şeful Direcţiei Învăţămînt din raionul Călăraşi Andrei Ciubotaru, cel mai mult au avut de cîştigat chiar elevii:

„Ca să vă faceţi o imagine de unde au plecat aceşti copii, adică în ce şcoli au învăţat, care nu au nici sală de sport, nici cantină, nici sala de calculatoare. Şi să vedeţi în ce şcoală îşi fac ei studiile acum. Dezideratul „Hai cu noi la o şcoală mai bună” justifică posibilitatea de a acorda copiilor din aceste şcoli nişte servicii educaţionale mai calitative.”

Andrei Ciubotaru mai spune că de la întîi septembrie vor mai fi reorganizate şi alte şcoli cu puţini elevi, cum ar fi cea de la Bahu şi cea de la Păuleşti:

„Unde deficitul de buget este de circa 600 de mii. Fără o reorganizare nu putem să asigurăm o funcţionalitate a acestor şcoli. Pentru unele şcoli avem acordul părinţilor prin care ei înţeleg că e mai bine, economii ca economii, dar iată serviciile să fie mai de calitate.”

Cu un anumit deficit bugetar s-au confruntat mai multe şcoli şi din raionul Taraclia, unde în scopul de a economisi, spune şefa Direcţiei învăţămînt, Iulia Dimova, pe timp de iarnă mai multe şcoli, printre care gimnaziul de la Valea Perjei îşi sistează activitatea, iar copiii sunt duşi cu autocarul la şcolile din apropiere.

„Noi avem la dispoziţie doar două autobuze, care în condiţiile acestor temperaturi foarte joase, au nevoie de combustibil special. La noi în localitate nu se găseşte asemenea motorină. Şi autocarele s-au oprit la jumătate de drum. Ce să facem. Noi încă nu suntem pregătiţi de această reformă, de optimizare a cheltuielilor.”

Prezentîndu-şi astăzi raportul de activitate, ministrul educaţiei Mihail Şleahtiţchi a declarat că reforma din învăţămînt economiseşte 230 de milioane de lei din bugetul de stat, ceea ce va permite procurarea a peste 50 de noi autobuze pentru transportarea elevilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG