Linkuri accesibilitate

In situații excepționale: Nu ezitaţi să sunaţi la 901!


Liliana Pușcaș: măsuri speciale pentru perioada rece a anului şi în special pentru cea cu temperaturi extrem de joase.


Frigurile fac victime printre nepricepuţi, neputincioşi sau iresponsabili. Ce întreprind însă autorităţile pentru a diminua posibilitatea eventualelor pagube sau chiar pierderi de vieţi omeneşti şi cum trebuie să înfrunţi corect gerurile? Vom discuta în această dimineaţă cu Liliana Puşcaş, ofiţer de presă la Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPCSE).

Europa Liberă: Dincolo de diferite pagube, frigul chiar omoară sau răneşte necruţător, fie prin temperaturi mai mult sau mai puţin năprasnice, fie prin incendiile provocate în urma intenţiilor victimelor de-a se feri de frig. Potrivit ultimelor date ale Dvs., care este starea de lucruri, în primul rând la cât se ridică numărul victimelor directe sau colaterale, ca să spunem aşa?

Liliana Puşcaş:
„Da, într-adevăr, frigul şi de această dată face
victime. Dacă e să ne referim la nişte date statistice ale Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, conform ultimelor 24 de ore avem înregistrate 15 incendii, din nefericire în unul din ele a decedat o persoană. Este vorba despre un bărbat de 63 de ani din raionul Criuleni, satul Hruşova. Deocamdată nu se cunosc cauzele şi circumstanţele producerii acestui incendiu, iar inspectorii măsurilor anti-incendiu vor investiga acest caz pentru a stabili cum s-a produs această tragedie. Dacă e să ne referim la nişte date statistice de la începutul acestui an, atunci deja avem înregistrate 214 incendii, unde au decedat 22 de persoane.”

Europa Liberă: Frigurile, nu chiar atât de crunte cum sunt în acest ianuarie, dar se întâmplă în fiecare an şi de fiecare dată auzim de faptul că mai multe incendii fac victime. Între perioadele reci ale anilor, ce s-ar putea face ca populaţia să nu sufere sau chiar să-şi piardă viaţa din cauza aţâţării incorecte a focului sau menţinerii căldurii într-un fel neregulamentar? Sunt luate anumite măsuri de către serviciul dv., de exemplu?

Liliana Puşcaş:
„Exact. Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI întreprinde în fiecare iarnă, în sezonul rece, măsuri atât de avertizare, de atenţionare, cât şi măsuri de lucru cu societatea. Tocmai în acest context putem spune că Serviciul Protecţiei Civile începând cu data de ieri, 30 decembrie, activează într-un regim sporit. Asta ar însemna că întreg efectivul din subordine va înmâna prescripţii şi instrucţiuni sectorului locativ, va merge cu raiduri în vederea preîntâmpinării incendiilor cu urmări fatale.

Totodată, conform dispoziţiei emise de şeful Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, se vor completa Gărzile de intervenţie cu efectiv conform tabelului servantului de luptă în aşa fel încât să fie asigurată rezerva cel puţin la legătura telefonică cu o gardă de intervenţie care va intra în serviciu peste o zi. Acestea sunt măsuri speciale pentru perioada rece a anului şi în special pentru această perioadă cu temperaturi extrem de joase, mai ales că a fost instituit şi COD GALBEN şi totodată putem spune că acest măsuri sunt foarte eficiente pentru preveni şi pentru a atenţiona populaţia.”

Europa Liberă: Dnă Puşcaş, Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale s-a concentrat asupra problemelor pericolului incendiilor şi altor situaţii de acest gen. În problema salvării oamenilor de îngheţ, cu cine colaborează sau ar trebui să colaboreze serviciul ca să asigure te miri ce securitate luând în consideraţie că de la începutul anului au murit şi din cauza frigului, a hipotermiei, destui de mulţi oameni deja?

Liliana Puşcaş:
„Exact, nu putem spune că ne concentrăm doar pe incendii. Asta este doar o parte din preocupările noastre. Mai avem şi situaţii când oamenii merg la pescuit, la patinat, sau copii se joacă pe gheaţă şi se pomenesc sub gheaţa bazinelor acvatice. Bunăoară în acest sens de asemenea avem înregistrate victime şi de aceea încercăm să venim în atenţia tuturor cetăţenilor cu rugămintea de aţine cont că gheaţa bazinelor acvatice nu este în de ajuns de groasă, chiar şi la această perioadă când temperaturile sunt scăzute, mai ales în cazul în care bazinele acvatice au şi izvoare de apă, unde gheaţa este de aproximativ 2 cm. Deci, şi acest aspect este monitorizat de Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale şi aici dăm îndrumări şi avertizări.

Dar dacă e să ne referim la capitolul cu cine conlucrăm în cazurile acestea, încercăm să conlucrăm cu toate instituţiile abilitate, dacă este nevoie şi cu Ministerul Sănătăţii, cu Asistenţa Socială şi cu Ministerul Afacerilor Interne, fiind ca o subdiviziune a acestui minister, în vederea de a preîntâmpina situaţiile neplăcute şi situaţiile excepţionale din sfera atât urbană, cât şi rurală.”

Europa Liberă: Înţelegem că boschetarii au mai mulţi protectori, ca să spunem aşa, din spusele dv. Dar spuneţi-ne, la modul concret când se întâmplă o nenorocire, e vorba de un incendiu sau s-a spart gheaţa, s-a întâmplat altceva, cum se întâmplă la modul practic, cum se ajunge la cei care suferă, care-şi simt viaţa în pericol? Sau în cazurile când s-a întâmplat nenorocirea cum se reacţionează, există angajaţi ai serviciului într-o arie cât mai apropiată pentru a se interveni operativ şi eficient, e vorba de altceva?

Liliana Puşcaş:
„În primul rând trebuie să cunoaştem că Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale are secţii şi direcţii dislocate pe tot teritoriul Republicii Moldova în fiecare raion a ţării. Astfel în caz de situaţie excepţională, fie că este vorba de incendiu, fie că este vorba de o altă situaţie imprevizibilă, populaţia are posibilitatea şi ar fi bine să cunoască că ar putea telefona la 901, pentru ca angajaţii noştri să poată veni operativ pentru a rezolva problemele cu care s-au confruntat oamenii. Aici vorbim de diverse situaţii - accidente rutiere cu descarcerarea persoanelor, incendii, oameni pomeniţi blocaţi în apartament, cum foarte des se întâmplă cu oamenii în etate, care se blochează în apartamente. În cazul acesta vin angajaţii noştri din cadrul serviciului pentru a sări în ajutor cât de prompt e posibil.”

Europa Liberă: Aţi putea dv. formula aşa câteva sfaturi ad-hoc pentru cei prinşi într-o casă în flăcări, sau ce ar putea să facă dar ce nu ar trebui să facă?

Liliana Puşcaş:
„Într-adevăr, mai ales că suntem într-o perioadă rece în care incendiile sunt foarte şi foarte dure, mai ales că de multe ori în incendii sunt prinşi şi copii, venim în atenţia tuturor cetăţenilor cu rugămintea de a ţine cont de regulile anti incendiare. Şi aş vrea aici să mă refer doar la câteva reguli pentru localităţile rurale şi câteva pentru localităţile urbane, după care să vin şi cu un sfat cum se poate interveni primar în caz de incendiu. Dacă e să vorbim despre localităţile rurale, cele mai dese cazuri avem de a face cu încălcarea regulilor de exploatare a sobelor, mai ales în cazul în care aceste sobe sunt supraîncălzite, suprasolicitate cu combustibil solid, se are în vedere lemne şi cărbune. Fie că nu este stins focul în sobe atunci când lumea pleacă la culcare sau iese din casă, fie că soba este utilizată necorespunzător, când se pun la uscat rufe şi diferite materiale combustibile care duc la aceste incendii.

Dar să nu uităm şi de localităţile urbane, unde aparatele electrice de încălzit în această perioadă de frig sunt foarte des utilizate, iar lumea, plecând de acasă, uită să le decupleze din priză. De aceea vrem încă o dată să venim în atenţia tuturor cu rugămintea să ţină cont de regulile de apărare împotriva incendiilor, deoarece de responsabilitatea noastră a tuturor depinde siguranţa apropiaţilor. Şi nu ezitaţi să sunaţi la 901 în cazul în care v-aţi pomenit într-o situaţie excepţională. Angajaţii noştri o să fie alături de dv.”

Europa Liberă: Dnă Puşcaş, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG