Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: AIE consolidează fracţiunea comuniştilor


Igor Boţan
Igor Boţan

„…prin comportamentul lor, liderii Alianţei compromit tot ce se poate compromite în această ţară.”


Europa Liberă: Pe parcursul acestui timp cît Moldova nu are preşedinte, cancelariile occidentale, dar şi structurile europene, au cerut politicienilor de la Chişinău să identifice o soluţie pentru depăşirea crizei, nici nu ştiu care e - politică sau constituţională. Cît de important este ca aceste sfaturi din exterior să vină?

Igor Boţan
: „Este foarte important, fiindcă Republica Moldova e angajată într-un proces de negociere a unui acord de asociere cu Uniunea Europeană. Acest acord de asociere prevede o integrare economică profundă şi o asociere politică. Dacă Republica Moldova vrea în sfîrşit să aibă succes pe calea integrării europene, atunci aceste sfaturi sau opinii împărtăşite de către înalţii funcţionari europeni trebuie luate în considerare. De asemenea, aceste sfaturi trebuie luate în considerare pentru că cetăţenii Republicii Moldova au început să se revolte şi această revoltă este absolut legitimă. Moldova nu poate să se dezvolte normal, fiindcă nu intră investiţiile în ţară. E instabilitate. Cetăţenii au început să resimtă că politicienii nu se ocupă de soluţionarea problemelor, ci se ocupă de alegerea în regim nonstop a şefului statului, că pe dibuite încearcă să găsească o formulă care le-ar conveni mai mult celor din AIE, şi nu o formulă care s-ar plia pe realităţile existente în Republica Moldova. Iată de unde vine revolta cetăţenilor”.

Europa Liberă: Se fac aceste presiuni asupra AIE să cedeze, să nu mai purceadă la organizarea unui asemenea plebiscit. Pe de altă parte, fiecare dintre cele trei partide, care au constituit AIE, încearcă să-şi prezinte propriul p.d.v. Ce ar trebui să înţeleagă alegătorul, simplul cetăţean?

Igor Boţan
: „Că această Alianţă pentru Integrare Europeană nu ştie pe ce lume se află şi nu ştie ce are de făcut. Ba a întrerupt un proces constituţional absolut inopinat, ba cei care au declarat că sînt gata să desfăşoare un referendum declară că au viziuni diferite. Ce fel de text trebuie întocmit pentru a fi supus votului cetăţenilor? Unii vor republică parlamentară pură, alţii vor doar modificări de conjunctură, hai să zicem aşa, ca Alianţa să aleagă preşedintele ţării şi un nou preşedinte al Parlamentului.

Toate aceste lucruri sînt într-adevăr revoltătoare, pentru că ţin de lupta internă din cadrul AIE, de disconforturile pe care unii lideri le au în raport cu colegii lor. Trei lideri ai partidelor componente ale AIE s-au angajat, începînd cu februarie anul trecut, într-o luptă politică deschisă. Fiecare dintre aceşti lideri suferă de fobie, se tem ca nu cumva unul din ei să devină mult prea influent şi atunci să aibă întregul control asupra AIE. Acestea sînt lucruri pe care tot ei le-au developat…”

Europa Liberă: Acum ce mai poate face AIE?

Igor Boţan
: „Probabil, trebuie să se gîndească în primul rind cum supravieţuieşte, fiindcă sondajele de opinie arată că cetăţenii sînt extrem de dezamăgiţi vizavi de direcţia în care se dezvoltă Republica Moldova. Încetul cu încetul, opţiunea euro-asiatică intră în competiţie cu opţiunea pro-UE, se subminează un vector strategic. Acest vector se subminează atunci cînd la guvernare este o Alianţă care-şi zice pentru Integrare Europeană. Creşte dramatic ratingul de încredere în opoziţie şi în liderul acesteia, Vladimir Voronin. Descreşte încrederea în liderii AIE, iar încrederea în instituţiile statului a scăzut de două ori. Deci, lucrurile par a fi dramatice. În acest context, să te lansezi într-un referendum, după ce ai întrerupt un proces constituţional legitim, este în mare măsură percepută ca un act de sinucidere. Ce va urma nimeni nu ştie. Nici liderii Alianţei nu-şi dau seama ce poate urma după un astfel de comportament vizavi de problemele cu care se confruntă Moldova. Şi nici opoziţia nu ştie prea bine ce are de făcut în această situaţie. Opoziţia oricum exercită presiuni, lucru specific pentru orice opoziţie. ”

Europa Liberă: Şi dacă de sîmbătă PCRM purcede la organizarea acţiunilor de protest, credeţi că situaţia va deveni mai limpede?

Igor Boţan
: „Situaţia doar se agravează atîta timp cît AIE, după două săptămîni de la anunţarea aşa-zisului referendum, tace şi nu spune nimic…”

Europa Liberă: D-le Boţan, şi chiar credeţi că poate fi ales preşedintele sau cine nu vrea să fie ales şeful statului?”

Igor Boţan
: „Nu ştiu. Depinde de modul în care vor negocia, pentru că cu certitudine există o majoritate care permite evitarea blocajului, boicotului procedurii de alegere a şefului statului. Lucru care s-a întîmplat pentru prima oară în cei 12 ani ”

Europa Liberă: Dar nu există un consens asupra candidaturii...

Igor Boţan
: „Şi în statul Republica Moldova nu există un consens între cetăţeni vizavi de cum se numeşte limba, vizavi de viitorul acestui stat. Dar oricum există statul Republica Moldova. Aşa e şi cu alegerea şefului statului. Există acordul Alianţei pe care liderii AIE îl consideră oarecum superior Constituţiei RM, lucru care mi se pare absurd. Există un grup de deputaţi care s-au rupt de la Partidul Comuniştilor şi care anunţă că sînt dispuşi să înlăture barierele care pot duce la boicotul procedurii de alegere a şefului statului. Deci nu au decît să se întîlnească şi să discute. Dacă au vrut să modifice Constituţia, au putut să facă acest lucru înainte de demararea procedurii de alegere a şefului statului. ”

Europa Liberă: S-au făcut auzite şi alte scenarii, că de la PCRM ar putea să se mai desprindă cîţiva deputaţi care ar putea să adere la grupul Dodon şi, dacă sînt mai mulţi decît are Partidul Liberal, atunci ar putea să se creeze o nouă majoritate. Credeţi în acest scenariu?

Igor Boţan
: „Eu cred că sînt speculaţii pentru că deputaţii din PCRM s-au convins că orice înţelegere cu cei din AIE nu costă nici o ceapă degerată. De aceea, prin comportamentul lor, liderii Alianţei compromit tot ce se poate compromite în această ţară şi consolidează fracţiunea Partidului Comuniştilor. De aceea, răspunsul meu este negativ, eu nu cred în astfel de scenarii”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG