Linkuri accesibilitate

Vox pop: „Cetăţenii transnistreni au demonstrat că vor o schimbare şi întâlnirea lui Filat cu Şevciuc este foarte importantă.”


După convorbirile Vlad Filat - Evgheni Şevciuc.




Câțiva locuitori ai Chișinăului intervievați astăzi la întâmplare de corespondenta noastră Alla Ceapai spun, între altele, că li se par importante contactele cu noua administrație de la Tiraspol pe care o consideră mai deschisă în comparație cu vechiul regim Smirnov.


„În sfîrşit se reiau contactele între părţi.”

„Problema trebuie rezolvată de Guvernul nostru, dar nu de Guvernul de la Chişinău şi de aşa-zisul Guvern al Transnistriei. Nu ar fi cazul să se discute cu aşa oameni, după părerea mea. Trebuie să se discute la un nivel mult mai înalt şi anume la cei care au creat această problemă, este vorba de Rusia.”

„Eu cred că este dirijată de la Moscova. Nu ştiu care o să fie poziţia lui Şevciuc în viitor, dar la început e clar că el îşi pretinde aceleaşi dorinţe pe care le-a avut Smirnov pînă acum.”

„Cetăţenii transnistreni au demonstrat că vor o schimbare şi în această situaţia întâlnirea lui Filat cu Şevciuc este foarte importantă. Nu ştiu dacă au vorbit despre cele peste două miliarde de dolari, datorii ale Transnistriei pentru gazul rusesc şi ce este dispus Şevciuc să cedeze în faţa Rusiei.”

„De cîte ori ei se întîlnesc şi degeaba. O să vie cu o poziţie şi o să spună ceva neclar iarăşi şi cu asta o să se termine. Dar ar trebui să găsească o limbă comună cu Şevciuc că el este mai tânăr, un pic mai altfel.”

Europa Liberă: Ei au discutat că trebuie să pună mai mult accent pe relaţiile dintre oameni, adică să se axeze pe problemele cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului?

„M-aş bucura dacă acestea nu sunt doar nişte declaraţii politice, pentru că ceea ce simte poporul din stînga Nistrului, simte şi cel din dreapta, asta înseamnă sărăcie, asta înseamnă neajunsuri şi o frică pentru ziua de mâine.”

„Dacă între maluri se va scădea un pic din tensiune, cred că după aceasta putem vorbi şi despre o posibilă rezolvare a conflictului. Pentru din moment ce populaţia de pe o parte şi cealaltă a malului nu prea se vede cu ochi buni, nu cred că chiar şi cei mai buni diplomaţi pot rezolva conflictul.”

„Trebuie să fie o relaţie de încredere, dar pînă acum se pare că joacă nişte mendre. Nu e clar care poziţie vrea să arate că este mai tare. Nu este sinceritate în relaţii, ca să fie clarificată întrebarea statutară a autonomiei.”

„Ştim cu toţii orientarea populaţiei din stînga Nistrului. Şi la raportul de forţe pe care îl avem noi în momentul de faţă, dacă se adună şi tensiunile de acolo, cred că o luăm în direcţia greşită.”

„Dar că să ne amintim ce înseamnă Transnistria acolo practic poporul nici nu este luat în seamă. Problema este însăşi a integrităţii ţării noastre. Trebuie să se axeze pe problemele lor şi nu atît din punct de vedere social, sau economic. Trebuie să se axeze din punct de vedere sufleteşte, dacă putem spune aşa, sau patriotic.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG