Linkuri accesibilitate

Voci democrat-liberale care se delimitează de actuala conducere a partidului de guvernământ (Evenimentul Zilei)


Urgența curațării companiilor de stat de corupție şi de practici clientelare (Hydepark).



In special dupa discursul tinut alaltaieri de presedintele Traian Basescu, voci democrat-liberale care se delimiteaza de actuala conducere a partidului de guvernamant si, implicit, de guvern si de premierul Emil Boc. Evenimentul Zilei publica, de pilda, un interviu cu presedintele PDL diaspora, Wiliam Brinza, care spune ca revocarea ministrului de externe Teodor Baconschi nu e suficienta pentru revitalizarea guvernului. Politicianul adauga ca a cerut inca din 16 ianuarie o remaniere profunda a guvernului si e nemultumit ca nu s-a infiintat, la cererea sa, un minister al Diasporei, care „va fi cel mai vizibil si mai performant minister pe care Romania il va avea”. Proiectul ar trebui sa fie preluat indiferent de partidul sau partidele care se vor afla la conducerea tarii in perioada urmatoare.

Discursul presedintelui este in continuare forfecat de comentatorii acestui cotidian. Pentru Vlad Macovei, a fost o interventie cu multe amanunte semnificative: in primul rand, presedintele a anuntat ca nu va ceda, iar opozitia ar trebui sa tina seama de asta. In al doilea rand, socoteste editorialistul, protestele vin in favoarea presedintelui, pentru ca au creat neasteptate disensiuni in interiorul opozitiei. In al treilea rand, ar fi limpede ca presedintele se schimba „isi leapada o piele ca sa intre in alta”. Una peste alta, ar trebui inteles ca miza sefului statului este resetarea vietii politice din Romania, pe cu totul alte principii.

Un alt comentator de gasit pe pagina electronica a ziarului – este vorba de articolul scris de Mircea Marian pentru platforma de opinii Hydepark - sustine ca n-a gasit ce astepta in cele spuse de Traian Basescu, ci in mod surprinzator in comentariile facute de ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein. Acesta s-a referit apasat la urgenta curatirii companiilor de stat de coruptie si de practici clientelare. Companiile de stat gestioneaza 11% din produsul intern brut al Romaniei, iar metodele de a le rentabiliza ar fi fost fost cu totul abandonate in ultima vreme. Este vorba despre managementul privat, despre eventuale privatizari sau macar despre listarea pe bursa a unora dintre ele, a mai spus reprezentantul diplomatiei americane la Bucuresti.

Mircea Cartarescu, unul dintre intelectualii deveniti critici in ultima vreme la adresa presedintelui Basescu, este prezent azi in Evenimentul Zilei cu opinia ca seful statului a tinut un discurs acceptabil. Fara solutii insa si, mai ales, tardiv. El ar marca, socoteste Cartarescu, un esec intristator, pierderea increderii din partea singurei forte pe care seful statului nu trebuia sa si-o indeparteze: populatia.
XS
SM
MD
LG