Linkuri accesibilitate

Alegerea unui candidat neafiliat, identificat de AIE, este în momentul de faţă cea mai raţională din punctul de vedere al interesului naţional (Jurnal de Chișinău)


„Istoria” a revenit în lista de examene pentru gimnazii şi licee (Moldavskie Vedomosti).


Editorialistul Nicolae Negru scrie în „Jurnal de Chişinău” că soluţia Dodon, adică alegerea unui candidat neafiliat, identificat de AIE, este în momentul de faţă cea mai raţională din punctul de vedere al interesului naţional. Dar şi al AIE, cu excepţia interesului a două persoane. Deputaţii PL şi PD nu pot să nu înţeleagă lucrul acesta. Luptând pentru posturile liderilor, ei riscă să-i readucă pe comunişti la putere”. După anunţarea referendumului, pământul începe să se clatine sub picioarele Alianţei, conchide Nicolae Negru.

Tot în „Jurnal de Chişinău”, Petru Bogatu se întreabă cu privire la problema alegerii unui şef de stat: „Ce poare întreprinde Alianţa în această situaţie? Să anuleze propria decizie şi să renunţe la referendum?”. „Cred că nu, - răspunde editorialistul. - Ar fi jenant. Din fericire, mai este şi un al treilea scenariu. AIE trebuie să amâne pur şi simplu pentru mai târziu consultarea populară şi să purceadă cât mai curând cu putinţă la alegerea preşedintelui republicii. După depăşirea crizei constituţionale, în condiţii de normalitate, se poate relua procesul de modernizare a Legii Supreme”, consideră Petru Bogatu.

„După o pauză de 7 ani, - scrie autoarea unui articol din „Moldavskie Vedomosti” disciplina „Istoria” a revenit în lista de examene pentru gimnazii şi licee. Noua programă de predare a acestei discipline a fost elaborată în grabă de Ministerul Educaţiei la mijlocul toamnei anului trecut”. Referindu-se la modul mereu instabil în care au fost predate Istoria Universală şi Istoria Românilor, aparte sau cumulate, autoarea de la „Moldavskie Vedomosti” conchide că „schimbările s-au făcut mereu în funcţie de vederile politice ale Puterii de la acel moment”.

Editorialistul Dumitru Ciubaşenco scrie în „Panorama” că „AIE pavează singură drumul PCRM spre revenirea triumfală la putere. Potrivit dlui Ciubaşenco, „Partidul Comuniştilor va reveni mai devreme sau mai târziu sub o formă oarecare la putere. Acest lucru este confirmat nu numai de sondajele de opinie, dar este recunoscut şi de înşişi liderii AIE care nici nu mai ştiu cum să amâne acest moment neplăcut pentru ei”.
XS
SM
MD
LG