Linkuri accesibilitate

Moldovenii față-n față cu presa


Opinii culese pe străzile Chișinăului.


Europa Liberă: Cîtă încredere aveţi în presă?

- „50 de procente, jumătate nu mai mult avem încredere în presă. Deoarece poate şi este drept, poate şi nu este drept ce spun, dar jumătate credem.”

- „Nici o încredere nu avem în presa din Moldova. adică, depinde şi care presă. Dacă să zicem Moldova Suverană e cu mult mai obiectivă şi mai corectă.”

- „În dependenţă de ce canal, dacă e Publika TV am încredere, dacă e Jurnal TV, la fel. Dar dacă e NIT, sau alte canale care..., nu.”

- „Ştirile sunt vorbă falsă. Pentru că unul îl critică pe altul. Da aşa sunt ştirile, spune despre unul care a furat mai mult de la alt om.”

Europa Liberă: Dar în jurnalişti aveţi încredere?

- „Jurnaliştii pe de o parte sunt în unele locuri riscante. Unii vor pe dreptate, unii pe nedreptate. Unii pot fi şi ei cumpăraţi de cineva, lijbă dute fă lucrul cela şi plătim atîta.”

- „Cînd merge acolo o ştire cum s-a suit o pisică în copac şi pompierii alarmă şi se suie pompierii să o salveze vai, vai ce jale pisica nu se poate coborî singură. Ştiri ieftine, ieftine şi de lungă durată. Trebuie ştirile să fie mai prescurtate şi mai trecute prin sită acele de prisos, care numai ocupă spaţiu.”

Europa Liberă: Vă pare că este corect ca jurnaliştii să arate faţa, să dea identitatea victimelor unor violuri, persoanelor cu dificultăţi, cu dizabilităţi?

- „Sigur că nu este normal, e bine să spună totul, dar să nu arate totul. Pentru că privesc copiii şi văd toate acestea. Dar copiii ceea ce vad, aceea fac.”

- „Poate să le arate dar nu la copii, să arate într-o oră cumsecade ca să le vadă doar maturii.”

„Eu de exemplu apreciez la români că se spune totul, s-a întîmplat aşa, a fost aşa, la noi un pic se ascunde şi asta nu îmi place.”

- „Totuşi la noi nu se arată toate, lumea multe nu ştie ce se face. La noi nu se dă voie chiar totul să se arate aşa cum peste hotare toate celea se arată.”

Europa Liberă: Credeţi că jurnaliştii au nişte reguli pe care trebuie să le respecte?

- „Codul jurnaliştilor, regulamentele de care trebuie să se conducă. Dar în ultimul timp eu nu ştiu de unde ei inventează, de la americani, sau de la români, că rugumă o ştire mai în detalii şi apoi arată şi clipuri pentru ştirea asta care nu costă nici trei bani valoare şi se aruncă după senzaţii de trei copeici.”

- „Ele şi au fost regulile, dacă toţi jurnaliştii le-ar stima ar fi bine.”

- „Să nu fie corupţi, să nu fie politizaţi şi să facă ştiri cît mai de calitate.”

Europa Liberă: Dar jurnaliştii respectă întru-totul normele lor etice?

- „Nu cred. De ce pentru că, de exemplu, la Jurnal TV este o emisiune şi invitaţii se iau la ceartă şi jurnaliştii îi lasă să se certe, după care intervin. Cînd, de fapt, în situaţia dată jurnaliştii ar trebui să intervină şi să ghideze lucrurile.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG