Linkuri accesibilitate

Piața Universității, faza pe lozinci


Actuala Piața Universității pare încremenită în proiect, iremediabil înțepenită în faza pe lozinci.


Solidarizarea cu Raed Arafat, nedreptățit de președinte, a fost scânteia care a stârnit și a pus din nou pe foc Piața Universității, ediția 2011, revăzută și adăugită în condițiile internetului și a revoluției în domeniul comunicarii. Medicul a ieșit repede din actualitate, probabil pentru a intra în istorie sau în uitare, manifestanții s-au radicalizat, au obiective politice precise: jos Băsescu și guvernul, alegeri anticipate! Însă actuala Piața Universității, deși spectaculoasă și plină de culoare, pare încremenită în proiect, mai bine zis iremediabil înțepenită în faza pe lozinci.

Piața este un conglomerat de nemulțumiri și de nemulțumiți. Șomeri, suporterii unor echipe de fotbal, ONG-iștii, revoluționarii, elevi, studenți, profesori, medici, militari, pensionarii, automobiliști, bicicliști, ecologiști, monarhiști, simpatizanți și militanți deghizați ai opoziției, luptători pentru legalizarea marijuanei, părinți și copii, tineri și batrâni au ceva de reclamat, de cerut, de blestemat. Totul spus cu o inventivitate debordantă, uneori cu năduf, alteori cu ironie și sarcasm, deseori în versuri sprințare, uneori cu ură, câteodată cu vulgaritați și obsecenități, unele scrise în latinește. Când nu s-au înfruntat cu poliția, mulți bucureșteni par a folosi piața ca o formă de socializare, ceea ce transformă protestul într-un fel de carnaval pitoresc și fără finalitate.

Deși revedicările - jos Băsescu, jos guvernul, alegeri anticipate - sunt politice, nucleul dur al manifestanților respinge politicul și, mai ales, prezența politicienilor. Chitaristul liberal Ludovic Orban a fost alungat fără menjamente, iar caricatura politică Dan Diaconescu a fost luat la trei păzește. Pentru manifestanți și politicienii și partidele sunt o apă și-un pământ: „Ole, ole, noi urâm partidele!”, „PDL şi USL fură prin rotaţie!”, „PDL și USL, aceeaşi mizerie”. Din acest motiv Crin Antonescu și copilotul Victor Ponta nu îndrăznesc să se aventureze în printre protestatarii din Piața Universității, deși au obiective comune.

In rest, nici pesediștii lui Victor Ponta, nici conservatorii lui Dan Voiculescu nu se dau în lături de la orchestrarea pe față a protestelor din provincie și din străinătate. În aceste condiții, este un mister de ce manifestanții mai insistă pentru alegeri anticipate. Anticipate sau nu, alegerile nu pot avea loc în absența partidelor.

Între timp puterea a început să reacționeze. Pentru remarci foarte critice la adresa unora dintre manifestanți, ministrul de externe Teodor Baconshi a fost demis, deși ceea ce a spus era perfect valabil în cazul celor care au devalizat magazinul Vodafone, cum se poate vedea din imaginile de net.

Mai mult, guvernul s-a arătat dispus să amâne aplicarea taxei auto la prima înmatriculare și să dea o amnistie fiscală pentru bugetari siliți de Curtea de conturi să restituie banii primiți necuvenit. În fine, guvernul s-a arătat dispus să găsească soluţii financiare pentru a plăti în continuare indemnizaţiile revoluţionarilor, cu condiția ca cei mai vocali dintre prostetatari să renunțe la pichitearea sediilor PDL. O zi mai târziu, înțelegerea a căzut, premierul anunțând cu nu există bani pentru a onora un agajament atât de costisitor.

Nici opoziția nu are soluții mai inteligente pentru a-si satisface pohta ce-o pohtește, alegerile anticipate. Singura idee ce i-a trecut prin cap modestului Crin Antonescu este demisia în bloc a parlamentarilor USL. Insă ideea nu le surâde prea mult liberalilor și deloc colegilor din PSD ai lui Victor Ponta. S-ar putea ca opoziția să rămână doar cu iluzia că a făcut ceva.
Previous Next

XS
SM
MD
LG