Linkuri accesibilitate

Discursul lui Traian Băsescu: „o colecție de bune intenții” (Adevărul)


Cine s-ar sacrifica, totusi, acceptand postul de prim ministru pentru numai opt luni? (Alina Mungiu-Pippidi/România liberă).


Presa de la Bucuresti analizeaza astazi declaratiile facute ieri de preşedintele Romaniei Traian Băsescu în legatura cu protestele anti-sistem care continua şi despre faptul ca nu intenţioneaza sa isi dea demisia, asa cum cer o parte din protestatari. Tania Radu.

Discursul de 45 de minute, tinut aseara de presedintele Traian Basescu in fata presei, este considerat de majoritatea comentatorilor drept un nonraspuns la asteptarile societatii. Pentru Liviu Avram, de la Adevarul, a sunat ca „o colectie de bune intentii”, un fel de „ce bine-ar fi sa fie bine”. „Puterea, Opozitia si poporul par a fi trei entitati disjuncte, care trag, fiecare, in trei directii haotice”, mai spune acest comentator.

Si Ovidiu Nahoi sustine, in acelasi cotidian, ca seful statului „a pierdut una dintre ultimele ocazii de a mai reface ceva”. In consecinta, „Romania pluteste in deriva. Nimeni nu stie incotro ne indreptam”. In acest comentariu, apare o comparatie intre actualul sef al statului si Nicolae Ceausescu, „in perioada sa de descompunere politica”. Ba chiar legatura s-ar face prin cuvantul „paranoia”!

Dincolo de aceste formulari extreme, analistii din presa cotidiana se asteptau la o propunere coerenta a sefului statului. Pentru Liviu Avram, aceasta ar fi insemnat anuntul ca renunta la ultimii doi ani de mandat, la schimb cu asumarea de catre toate partidele a unui cod etic, cu revizuirea Constitutiei pana la vara, cu alegeri locale in iunie, respectiv parlamentare si prezidentiale - in noiembrie.

Cristian Campeanu, de la Romania libera, arunca inapoi opozitiei acuzatia adusa presedintelui si anume, de iresponsabilitate. El crede totusi ca Basescu putea promite sa-l inlocuiasca pe Emil Boc de la conducerea guvernului in trei luni de-aici inainte. Iar daca schimbarea Constitutiei pare irealizabila in acest an, atunci macar legislatia electorala putea fi modificata partial, ca sa raspunda opiniei populare exprimate la referendumul din 2009: viitorul parlament sa aiba doar 300 de membri, recuperandu-se in acest fel credibilitatea alegerilor. „Si daca dupa alegerile la termen, Uniunea Social-Liberala castiga alegerile si il demite pe presedinte, asta e! Ne intoarcem, de facto, la mandatul de patru ani si asta nu este neaparat cel mai rau lucru care se poate intampla in Romania”.

Cam acelasi tip de armistitiu vedea posibil si Alina Mungiu. Comentariul sau din Romania libera se incheie pe intrebarea: cine s-ar sacrifica, totusi, acceptand postul de prim ministru pentru numai opt luni?
XS
SM
MD
LG