Linkuri accesibilitate

Îngheţarea fondurilor ruseşti pentru unele programe umanitare din regiunea trasnistreană


O măsură provizorie în așteptarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă.


Anatoli Kaminski, şeful sovietului suprem de la Tiraspol, a anunţat după o vizită la Moscova, că Federaţia Rusă va înceta să finanţeze unele proiecte umanitare în regiunea transnistreană.Totuşi, Kremlinul va continua să ajute pensionarii din stînga Nistrului, oferindu-le adaosul lunar de 15 dolari la pensii. Mai multe de la Diana Răileanu.

Revenit de la Moscova, fostul candidat la preşedinţia regiunii transnistrene Anatoli Kaminski a anunţat că Federaţia Rusă va îngheţa fondurile pentru programele de susţinere a tinerilor familii, agricultură şi pentru dezvoltarea afacerilor. Economistul de la Tiraspol, Serghei Melnicenko, precizează că autorităţile de la Kremlin vor transfera în continuare suplimentul de 150 de ruble ruseşti, echivalentul a 15 dolari, la pensii:

„Partenerii ruşi spun că sistarea ajutoarelor are legătură cu apropiatele alegeri prezidenţiale. Nu este clar cine va fi viitorul lider al Rusiei. Cred că negocierile asupra programelor de susţinere a agriculturii şi a tinerilor familii vor fi reluate în vară, până atunci se vor forma noile structuri de putere la Tiraspol şi se va şti cine este preşedinte în Federaţia Rusă.”

Cum va afecta economia regiunii transnistrene stoparea acestor fonduri? Nesemnificativ, e de părere economistul Serghei Melnicenko. Desigur, reprezintă o dezamăgire pentru populaţia din stînga Nistrului, dar nu şi pentru autorităţile din regiune, în primul rînd pentru că banii nu au fost prevăzuţi în buget:

„Ar fi fost mai bine dacă banii erau oferiţi, această asistenţă ar fi de un real folos pentru agricultură şi businessul din regiune, iar tinerile familii şi-ar fi putut cumpăra case, ca să nu migreze în alte ţări. Însă banii nu ne-au fost daţi, deci va trebui să ne bazăm pe propriile resurse.”

Chiar şi în lipsa acestor fonduri, Federaţia Rusă în continuare susţine regiunea transnistreană. Serghei Melnicenco lasă să se înţeleagă că, practic, bugetul regiunii din stînga Nistrului se menţine din banii pe care populaţia şi agenţii economici îi plătesc pentru consumul de gaze.

De la Galina Şelari, director executiv al Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme din Moldova am insistat să aflu dacă îngheţarea fondurilor ruseşti pentru unele programe umanitare din regiunea trasnistreană au vreo legătură cu eşecul lui Anatoli Kaminski, favoritul Moscovei pentru alegerile prezidenţiale care au avut loc recent în stînga Nistrului.

„Sunt sigură că situaţia ar fi fost asemănătoare. De fapt, decizia Federaţiei Ruse nu mi se pare ieşită din comun. În regiunea transnistreană nu s-a schimbat doar preşedintele, ci s-a modificat şi structura puterii. A fost creat un nouă instituţie - guvernul, care până acum nu exista. Mi se pare normal ca discuţiile despre credite şi finanţări să continue după alegerea preşedintelui rus.”

Amintim că alegerile prezidenţiale în Federaţia Rusă vor fi organizate la 4 martie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG