Linkuri accesibilitate

FMI recomandă autorităților române să crească salariile bugetarilor și pensiile în 2012


Guvernul român așteaptă idei de la o evaluare FMI.


In Romania se afla o noua misiune a Fondului Monetar Internaţional şi, după cum ne spune Sabina Fati, corespondenta noastra la Bucuresti, ţara vecină, laudată de FMI pentru evolutiile economice comparativ cu Grecia si Ungaria nu pare sa fie prea liniştită din cauza situaţiei monedei unice europene.

Expertii Fondului Monetar International au inceput o noua runda de evaluare la Bucuresti, a patra din utlimul Acord Stand-by semnat de Romania cu FMI. Chiar inaintea venirii expertilor Fondului, un Raport publicat pe site-ul FMI preciza ca inghetarea salariilor si pensiilor in acest an va avea, printre altele, efecte negative asupra cererii interne. Asadar Fondul Monetar International recomanda autoritatilor romane sa creasca usor salariile bugetarilor si pensiile pe parcursul anului 2012.

Aceasta recomandare pare cel putin paradoxala, fiindca salariile au fost micsorate cu 25 la suta de catre actuala putere in 2010, tot la recomandarea FMI, in ciuda costurilor sociale resimtite de populatie, dar si a costurilor politice pe care le plateste acum partidul aflat la putere.

Practic, dupa trei ani de politici de austeritate, Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI, si-a trecut in palmares redresarea Romaniei, in conditiile in care deficitul bugetar a scazut, iar inflatia s-a redus. Ceea ce nu a reusit pina acum FMI este reluarea sistematica a cresterii economice, de aceea noul pariu al Fondului cu Romania se bazeaza pe gasirea solutiilor de stimulare si crestere economica.

Seful delegatiei FMI, Jeffrei Franks are acum o misiune mai complicata ca oricind in contextual in care statele dezvoltate ale Uniunii Europene sint pe cale sa intre in recesiune, iar Romania trebuie protejata de o eventuala contaminare, in acelasi timp in care are nevoie de masuri rapide si concrete, pentru a evita un derapaj populist, pe fondul protestelor maraton intretinute cu ajutorul opozitiei si al televiziunilor de stiri.

Jeffrey Franks a invatat romaneste din 2009 pina acum, dar de fiecare data cind deruleaza negocieri in Romania, ia decizii doar dupa ce presedintele Traian Basescu ii garanteaza ca lucrurile pot fi puse in practica. Atasamentul lui fata de seful statului roman ar putea sa-l determine acum sa se gindeasca la modalitati care in acelasi timp sa ofere populatiei anumite satisfactii dupa trei ani de reduceri, dar si sa-l repuna pe presedinte in situatia de dirijor asa cum a era pina in urma cu doua saptamini, cind a fost luat prin surprindere si redus la tacere de manifestarile maraton.

De la aceasta evaluare a FMI, guvernul roman asteapta idei despre cum sa-si stabilizeze cresterea economica, despre cum ar putea sa colecteze mai eficient veniturile bugetare, dar si despre cum sa scoata la lumina asa numita economie gri, netaxata si care, potrivit evaluarilor Serviciului Roman de Informatii, este mai mare de 30 la suta din totalul economiei.
XS
SM
MD
LG