Linkuri accesibilitate

Critici internaționale aspre la adresa Rusiei pentru că a livrat arme Siriei


Actor purtând masca lui Vladimir Putin la un protest în fața sediului ONU de la New York, 24.01.2012
Actor purtând masca lui Vladimir Putin la un protest în fața sediului ONU de la New York, 24.01.2012

Contactele comerciale ale Rusiei cu Damascul îngrijorează nu doar puterile occidentale, ci și pe apărătorii drepturilor omului.





La ședința de miercuri a Consiliului de Securitate ONU, ambasadoarea americană la Națiunile Unite, Susan Rice, a cerut tuturor țărilor membre să nu mai vândă arme Damascului. Oficialul american nu a numit ieri explicit Rusia, dar zilele trecute își exprimase într-un cadru mai puțin diplomatic îngrijorarea față de știrile că Moscova vinde muniție de luptă Siriei.

La Consiliul de Securitate, Susan Rice a cerut comunității internaționale să dea dovadă de unitate în efortul de a pune capăt vărsării de sânge în Siria, unde au murit de la începerea revoltelor 5000 sau după alte estimări chiar 6000 de oameni.

Potrivit oficialității americane, Consiliul de Securitate trebuia să adopte de mult o „rezoluție fermă” în privința Siriei.

Ambasadorul britanic la ONU, Mark Lyall Grant, a spus la ședința de la sediul Națiunilor Unite că a vinde arme unei regiuni instabile și violente este un gest „iresponsabil”. Ambasadorul britanic răspundea astfel declarației citată de presa rusă a unei oficialități de la Moscova care spunea că livrările de armament rusesc către Siria nu influențează în nici un fel situația din acea țară.

Ambasadorul Franței la ONU, Gerard Araud, a spus că este inacceptabil ca unele țări „inclusiv cele membre în Consiliul de Securitate” să furnizeze arme care ajută la continuarea violențelor îndreptate împotriva poporului sirian.

Rusia a pus recent în circulație un proiect de rezoluție în privința Siriei pe care puterile occidentale îl consideră mult prea lipsit de vlagă. Rezoluția nu cere impunerea vreunei embargou asupra livrărilor de arme, nici nu menționează sancțiuni - o chestiune, aceasta din urmă, asupra căreia membrii Consiliului de Securitate nu se pot pune de acord.

Miercuri, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a insistat că proiectul de rezoluție al Moscovei cuprinde „propuneri constructive” și a avertizat că țara lui va zădărnici orice încercare de a introduce vreo rezoluție care să permită o intervenție străină în Siria.

Contactele comerciale ale Rusiei cu Damascul îngrijorează nu doar puterile occidentale, ci și pe apărătorii drepturilor omului.

„Rusia continuă să vândă și să livreze arme Siriei, ceea ce este o insultă la adresa poporului sirian, aflat în cătarea acelor arme”, a spus Phillipe Bolopion, reprezentant la ONU al organizației Human Rights Watch.

Agențiile de presă amintesc că Siria este în mod tradițional principalul aliat al Moscovei în lumea arabă și că Rusia nu vrea în nici un chip ca Siria să împărtășească soarta Libiei, care și-a schimbat regimul cu ajutorul bombardamentelor NATO.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG