Linkuri accesibilitate

România are un nou-vechi ministru de externe


Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu îşi asumă o sarcina dificilă, într-o perioadă în care politica se face tot mai mult sub presiunea străzii.


România are un nou ministru de externe nominalizat – Cristian Diaconescu. El a mai deţinut acest portofoliu în cabinetul Emil Boc şi în perioada 2008 -2009 din partea partidului social-democrat, partid pe care domnul Diaconescu l-a părăsit între timp. Anterior Cristian Diaconescu a fost tot ministru de externe şi în 2004, atunci făcînd parte din cabinetul premierului Adrian Năstase. Aşadar, Romania are un nou-vechi ministru de externe. Mai multe, de la corespondenta noastră la Bucureşti, Sabina Fati:

Noul ministru de Externe al Romaniei este un diplomat de cariera, cunoscut pentru abilitatile sale de bun negociator, fiindca a fost artizanul principalelor tratate internationale bilaterale. Cristian Diaconescu isi asuma insa o sarcina dificila, preluind diplomatia romana intr-o perioada in care politica se face tot mai mult sub presiunea strazii.

Diaconescu a negociat tratatele de baza ale Romaniei cu Ucraina, cu Ungaria, cu Rusia si a fost primul ministru al justitiei, care in 2004 a facut o bresa intr-un sistem angernat politic.

Acum ca sef al diplomatiei romane, Cristian Diaconescu are ca prioritate zero aderarea Romaniei la Spatiul Schengen de libera circulatie, dar misiunea sa ar putea fi extrem de complicata si din cauza ca zilele actualului guvern sunt numarate.

Theodor Baconschi si-a incheiat astazi mandatul de ministru de externe printr-o conferinta de presa dupa ce a fost demis din cauza epitetelor nefericite referitoare la protestari, folosite intr-un articol postat pe blogul personal. „Mahalaua inepta” a fost sintagma care a dus la demisia lui Baconschi, desi acest sacrificiu nu-i satisface pe manifestanti si ca intr-o partida de sah, in care miscarile nu sint bine gindite, un sacrificu gresit atrage dupa el o serie de alte sacrificii. Fostul, de-acum ministru de externe, a facut un bilant al activitatii sale, accentuind asupra felului in care a dezvoltat relatiile cu Republica Moldova si Ucraina. Intr-un clasamnet ad-hoc, Theodor Baconschi a explicat ca Italia si Germania sint acum cei mai calzi prieteni europeni ai Romaniei, dar ca si relatia traditionala cu Franta a fost restabilita. In plus parteneriatul strategic dintre Romania si Turcia, alaturi de acordul cu privire la instalarea scututlui american antiracheta in sudul tarii, sint piesele de rezistenta ale mandatului sau incheiat inainte de vreme, sub impulsurile multimii.

Peste 3000 de cadre militare in rezerva au cerut astazi in fata Guvernului Romaniei capul premierului, demisia presedintelui si schimbarea conducerii televiziunii publice. Nemultumiti de ideea recalcularii pensiilor speciale, ofiterii in rezerva care au venituri de peste o mie de dolari s-au organizat foarte bine pentru a-si demonstra enervarea. In acelasi timp liderul socialistilor romani, Victor Ponta pentru a lua un avans in lupta politica de la Bucuresti i-a asigurat pe sefii principalelor servicii secrete ca este adeptul stabilitatii și ca nu vor fi schimbati. In Piata Universitatii continua manifestatia maraton si multi rezervistii au venit aici odata cu cei aproape 2000 de membri ai galeriilor de fotbal. Impreuna cu Opozitia, principalele doua revendicari ale strazi ramin: demisia guvernului si a presedintelui Romaniei.

Politigraf

XS
SM
MD
LG