Linkuri accesibilitate

Demiterea dlui Baconschi – un eşec al intelectualităţii româneşti (Adevărul)


Daca ieri vedea protestele deja incheiate, astazi presa cotidiana tinde sa spuna ca nu mai e nimic de facut cu actuala configuratie politica. Se arunca cu verdicte: puterea si opozitia se intrec in gafe, nimeni nu vrea sa vada radacinile raului. Presedintele este umilit cu fiecare ora de protest, iar demiterea ministrului de externe Teodor Baconschi ar arunca umbra esecului asupra intelectualitatii romanesti. Aceasta din urma opinie e de gasit in articolul lui Sabin Orcan, redactorul sef al editiilor locale de la Adevarul. Seful diplomatiei ar fi gafat in cateva postari pe blog, dar jurnalistul de la Adevarul ii reproseaza cu totul si cu totul altceva: cramponarea, spune el, de locuintele obtinute „cu tupeu” de la stat.

In editorialul din Evenimentul Zilei, Gabriel Gachi crede ca a gasit principala problema a sistemului politic actual: starea de incompatibilitate. Toate partidele ar fi pline de incompatibili, politicienii au tentacule in domeniul energiei, intermediaza acordarea fondurilor europene, au propriile firme care consuma bugetele locale si judetene, sunt bagati in industria diplomelor universitare, de stat si private, in miliardele din sanatate. Sunt, scrie Gabriel Gachi, atat de prinsi in sistemul public, incat resping orice reforma, oricat de mica. Drept proba, ni se aminteste cine a blocat timp de sase luni, in 2010, legea educatiei: fostul ministru al educatiei Mihai Hardau, pana cand presedintele Traian Basescu a fost nevoit sa ceara adoptarea legii prin asumarea respunderii guvernului. Mihail Hardau este si astazi bine mersi. Solutia? Fiscul si Agentia Nationala de Integritate sa devina in 2012 pilonii statului de drept, spune Gachi. Sa fie depolitizate complet si sa se impoziteze, in sfarsit, averile nejustificate. Citam: „Pentru ca e mai usor sa verifici o fisa fiscala decat sa faci un dosar la DNA (Departamentul National Anticoruptie)”.

Sorin Ionita este cel care remarca, tot in Evenimentul zilei, intrecerea absurda dintre putere si opozitie: cine face mai multe greseli. PDL a incercat inutil sa ofere protestatarilor o jertfa prin revocarea ministrului de externe Teodor Baconschi. Nici opozitia nu se lasa mai prejos: in timp ce poporul asteapta solutii alternative, liberalul Crin Antonescu il urca pe scena manifestatiei si il imbratiseaza entuziast pe....Sorin Rosca Stanescu, ex-jurnalist si patronul esuatului trust Ziua. In sfarsit, PSD regizeaza, citam, „dramolete” in parlamentul european, cu Victor Ponta incercand, nu se stie de ce, sa lipeasca Romania la imaginea dezastruoasa a Ungariei conduse de Viktor Orban.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG