Linkuri accesibilitate

Reacţii internaţionale la sancţiunile UE împotriva Iranului


Iranul amenință să răspundă prin blocarea Strâmtorii Ormuz din Golful Persic
Iranul amenință să răspundă prin blocarea Strâmtorii Ormuz din Golful Persic

UE cumpără astăzi din Iran o cincime din exporturile petroliere iraniene.


Uniunea Europeană a impus un embargou importurilor de petrol din Iran din cauza ambițiilor nucleare ale republicii islamice. Decizia europenilor de a înăspri sancțiunile a fost criticată la Teheran, precum și la Moscova, unde ministrul rus de externe a spus că sancțiunile sunt contraproductive.

Măsurile adoptate de cei 27 de miniștri europeni de externe luni interzic țărilor membre să semneze contracte noi de import a petrolului și produselor petroliere iraniene. Contractele existente trebuie reziliate în iulie.

Catherine Ashton, șefa politicii externe europene spune că sancțiunile nu sunt un scop în sine. Ashton a mai spus că embargoul face parte dintr-o abordare complexă, menită să exercite presiuni asupra Iranului pentru readucerea lui la masa negocierilor internaționale.

Uniunea Europeană cumpără astăzi din Iran o cincime din exporturile petroliere iraniene care sunt cel mai valoros produs iranian. Europenii planifică să le înlocuiască cu importuri din alte câteva țări, aflându-se în negocieri între altele cu Arabia Saudită.

Luni, miniștrii europeni de externe au introdus restricții adiționale împotriva băncii centrale din Iran, au interzis comerțul cu aur, metale prețioase și diamante cu Iranul. De asemenea, au adăugat încă trei oficiali iranieni și opt instituții în principal din transporturi pe lista celor sancționate prin înghețarea activelor.

Ministrul de externe britanic, William Hague a spus că măsurile demonstrează seriozitatea Uniunii Europene în chestiunea programului nuclear iranian. Hague a mai spus că sunt măsuri absolut justificate în lumina încălcărilor continue din partea Iranului a rezoluțiilor Consiliului de Securitate ONU și refuzului său de a purta negocieri consistente în chestiunea nucleară.

Sancțiunile europene au fost salutate aseară de Statele Unite.

Teheranul le-a calificat însă drept „ilogice și nedrepte”, avertizând că ele nu vor împiedica Teheranul să-și obțină „drepturile legitime”.

Iranul spune că urmărește scopuri exclusiv pașnice, dar occidentul îl suspectează de dorința de a obține arma atomică. Negocierile între șase puteri internaționale și Iran sunt blocate de un an.

Sancțiunile europene au fost criticate de Rusia, care a avertizat că ele vor strangula sectoare întregi ale economiei Iranului și „duc într-o direcție greșită”. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov le-a numit contraproductive, chemând Iranul și Occidentul la negocieri.

Occidentul încearcă între timp să convingă țări din Asia să-și reducă importurile petroliere din Iran. Australia a anunțat astăzi că va urma exemplul Uniunii Europene.

Iranul amenință să răspundă prin blocarea Strâmtorii Ormuz din Golful Persic, pe unde are loc 20 la sută din comerțul internațional cu petrol. Statele Unite spun că vor lua măsuri pentru a menține deschis traficul prin strâmtoare. Unul din cele cinci port-avioane americane însoțit de nave britanice și franceze a traversat recent Strâmtoarea Ormuz către Golf fără incidente.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG