Linkuri accesibilitate

Stafiile trecutului


Am toate motivele să fiu neîncrezător în capacităţile foştilor guvernanţi dornici de un come back spectaculos.



Actuala guvernare cvasiliberală e, fireşte, departe de perfecţiune şi a reuşit deja să-i decepţioneze chiar şi pe mulţi dintre cei care o simpatizau. Îndeosebi telenovela nealegerii preşedintelui i-a întristat pe mulţi cetăţeni, cu toate că nu ar trebui să se uite amănuntul important că AIE nu avea voturile necesare pentru alegerea şefului statului. Dar şi mai mare decepţie a provocat decizia de organizare a referendumului din aprilie prin care se urmăreşte schimbarea regulilor jocului constituţional. Mie unuia acest referendum mi se înfăţişează ca o risipă inutilă de bani.

Aşadar, motive de nemulţumire există. Însă de aici şi pînă la demonizarea actualilor guvernanţi, pînă la echivalarea lor cu nişte uzurpatori, mi se pare totuşi că e o distanţă măricică. Dar, din ce am văzut eu în weekend, cetele de protestatari nu prea au de gînd să ţină cont de nuanţe şi detalii. Ele vor să învingă. Timpul va arăta dacă vor reuşi sau nu să se impună. Cum însă sloganurile pe care recenţii protestari le vehiculează vizează proverbiala fericire a poporului, aş vrea să semnalez un detaliu care mi se pare îngrijorător.

Printre cei care fac acum cu ou şi cu oţet actuala guvernare se numără şi suficienţi foşti guvernanţi şi foşti funcţionăraşi. Mai mult, aceşti foşti guvernanţi sînt, dacă am înţeles eu bine, pe post de locomotivă a trenului burduşit cu protestatari. Înţeleg că au tot dreptul să protesteze civilizat, să-şi verse nemulţumirea, să-i critice pe actualii conducători. Nu ştiu dacă însă revenirea lor în vîrful piramidei politice va face viaţa simplilor muritori mai frumoasă, o spun cu toată sinceritatea.

Am toate motivele, ca om care a trăit pe pielea lui anii lungi ai tranziţiei, să fiu neîncrezător în capacităţile foştilor guvernanţi dornici de un come back spectaculos. Pentru mine, şi sînt foarte sincer, toţi ultimii 20 de ani au fost o mare decepţie. Şi toţi conducătorii care s-au perindat la putere de la 1991 încoace mi-au lăsat gustul amar al neîmplinirii.

Şi pentru că îmi displace felul în care s-au comportat toţi conducătorii ultimelor două decenii, şi pentru că ţara în această perioada a cam bătut pasul pe loc, nu cred că revenirea celor care au mai ghidat masele anterior ne va ajuta foarte mult. Ei, am impresia, ne-au demonstrat deja cu brio ce pot să facă.
XS
SM
MD
LG