Linkuri accesibilitate

Referendumul nu e o soluţie bătută în cuie…


Sala de şedinţe în plen a Parlamentului

Cum reacţionează Alianţa pentru Integrare Europeană la presiunea străzii?


Mii de persoane au venit duminică, în Piaţa Marii Adunări Naţionale să protesteze împotriva guvernului şi să ceară alegeri generale anticipate, după ultimul eşec în alegerea preşedintelui. Protestul a fost organizat de opoziţia extraparlamentară, dar pentru mulţi participanţi, relatau duminică reporterii Europei Libere, mitingul a fost un prilej de a-şi manifesta neîncrederea în întreaga clasă politică. Cum reacţionează Alianţa pentru Integrare Europeană la vocea străzii, a vrut să afle Liliana Barbăroşie:

Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu
Decizia a fost luată în mod solidar de toate componentele Alianţei, ea este constituţională şi nu există temeiuri pentru a fi revizuită, ne-a spus cu fermitate liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, cel căruia de altfel presa îi şi atribuie ideea de a convoca un referendum în încercarea de depăşire a crizei politice legate de nealegerea şefului statului:

„Ceea ce am decis noi este constituţional. Nimeni încă nu ne-a arătat ce articol din Constituţie am încălcat sau ce articol din Codul Penal. Mulţi vorbesc despre uzurparea puterii, dar acestea sunt declaraţii politice, care nu întotdeauna aparţin celor ce le lansează. Aşa că rămâne Curtea Constituţională, singura instituţie abilitată să se pronunţe, să spună atunci când vom înainta proiectul dacă este sau nu în limitele Constituţiei intenţia noastră. Restul – sunt opinii. Ei au dreptul la opinii, noi avem dreptul la decizie prin mandatul pe care ni l-a dat cetăţeanul. De aceea şi suntem politicieni.”

Valeriu Streleţ
Valeriu Streleţ
Valeriu Streleţ, şeful grupului deputaţilor liberal-democraţi din Parlament, lasă însă de înţeles că calea referendumului nu ar fi deocamdată o soluţie bătută în cuie:

„Este o decizie care odată ce a fost anunţată, a fost considerată la momentul respectiv una definitivă. Dar urmează să evaluăm încă o dată realităţile, să analizăm opiniile venite dinspre societatea civilă, să consultăm colegii din partid, că de acolo ne vin deciziile, să avem o decizie fermă ce facem mai departe.”

La fel, şi hotărârea democraţilor pare să se mai fi atenuat, mai ales după ce alianţa s-a văzut oarecum izolată în decizia sa de a abandona la jumătate de cale încercarea de a alege preşedintele în condiţiile actualei constituţii şi de a convoca plebiscitul. Unul dintre fruntaşii acestora, Dumitru Diacov, spune că alianţa a făcut doar o declaraţie de intenţie atunci când şi-a anunţat planurile cu referendumul, iar o decizie definitivă urmează încă să fie luată:

Dumitru Diacov
Dumitru Diacov
„S-a făcut o declaraţie de intenţie şi acum urmează să se analizeze toate lucrurile – şi compromisul în ceea ce priveşte textul modificărilor, şi situaţia economică din ţară, şi reacţia societăţii civile – şi eu sper că decizia alianţei va lua în consideraţie aceste aspect. Mă îngrijorează nu că alianţa a rămas singură, ci situaţia care s-a creat în ţară.”

Comuniştii, care spun de mai multă vreme că alianţa uzurpează puterea, cred că ideea cu referendumul a fost ultima picătură şi că acum nu mai pot fi admise decât anticipatele. De unde atâta hotărâre din moment ce până nu demult opoziţia afirma fără echivoc că anticipatele n-ar fi o soluţie bună?, l-am întrebat pe unul dintre cei mai vocali jurişti ai PCRM, deputatul Sergiu Sârbu:

„Da ce, referendumul este mai ieftin decât alegerile anticipate? ”

Solicitat să anticipeze comportamentul formaţiunii pe care o reprezintă în situaţia în care alianţa ar bate în retragere în chestiunea referendumului, Sergiu Sârbu ne-a spus:

Sergiu Sârbu
Sergiu Sârbu
„După 15 ianuarie, nu prea vedem altă ieşire decât anticipate. Parlamentul a căzut în ilegalitate şi nu aş vedea altă posibilitate. Întrebarea dacă e posibil încă un dialog, nu pot spune clar das au nu, dar pentru moment nu prea văd vreo posibilitate.”

După ce săptămâna trecută liderul opoziției comuniste a prezis eșuarea referendumului şi a declarat că partidul său va combate dur intenția guvernării, astăzi Sergiu Sârbu ne-a explicat cum anume are de gând comuniştii să se opună referendumului şi celor ce să-l convoace:

„Într-un timp foarte scurt protestele vor începe, din fiecare localitate în parte, de la fiecare persoană în parte, cu declaraţii, acte de nesupunere, angajamente semnate. Protestele cu zeci de mii de oameni în stradă vor fi doar punctual final al protestelor.”

Într-o pretinsă analiză juridică a intenţiei coaliţiei, comunistul Sergiu Sârbu critică ideea Alianţei mai ales pentru că Constituţia ar putea fi modificată doar de Parlament, nu şi prin consultare populară, şi pentru că aceasta ar însemna o schimbare a regulilor de joc în timpul jocului. Ambele argumente au fost combătute de reprezentanţii alianţei de guvernare. Criticile venite dinspre societatea civilă sunt însă mai nuanţate. Unii observatori au spus cu un ochi la referendumul eşuat din 2010 că un eventual eșec acum ar putea constitui o lovitură gravă în adresa Republicii Moldova și va afecta stabilitatea instituțiilor democratice. Alţii au ajuns să spună chiar că mai ales prin încercarea de a-şi adapta legislaţia propriilor interese, alianţa a epuizat creditul de încredere al societăţii civile, care i-a şi întors spatele în consecinţă.
XS
SM
MD
LG