Linkuri accesibilitate

Nicolae Osmochescu: „Parlamentul a venit legal la putere, dar se menţine în mod fraudulos”


Nicolae Osmochescu
Nicolae Osmochescu

Expertul în drept constituţional, Nicolae Osmochescu răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.



Europa Liberă: S-au consumat toate tentativele de alegere a şefului statului în actualul legislativ?

Nicolae Osmochescu: „Sigur că s-au consumat. Nu a fost ales preşedintele de acum mai mult de doi ani, au fost trei încercări. Curtea Constituţională a declarat recent nevalabile alegerile din decembrie. E încă un motiv ca Parlamentul să fie dizolvat.”

Europa Liberă: Ca legislativul actual să fie dizolvat preşedintele interimar Marian Lupu trebuie să se adreseze Curţii Constituţionale?

Nicolae Osmochescu
: „Nu, Curtea Constituţională nu constată circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului în legătură cu nealegerea preşedintelui.”

Europa Liberă: Dacă ţinem cont de buchia legii, ce paşi trebuie de făcut acum?

Nicolae Osmochescu
: „Acum ce trebuie să facă: nu vor să dizolve Parlamentul motivînd că va trece modificarea prin referendum al articolului 78. Apar două probleme foarte dubioase care pun sub semnul întrebării însăşi legalitatea referendumului, din punct de vedere constituţional. Prima, Constituţia şi legea cu privire la referendum, în mod expres stipulează că referendumul pe una şi aceeaşi problemă nu poate fi organizat mai devreme decît doi ani de la primul referendum. Referendumul care a eşuat a avut loc pe 5 septembrie 2010. Ce se propunea la referendumul din 2010? Sunteţi de acord ca preşedintele să fie ales în funcţie nu de Parlament dar de electorat? Asta e modificare de Constituţie sau nu? Pentru că în Constituţie scrie că preşedintele este ales cu 3/5 din votul deputaţilor. Cum putem noi numi un referendum pentru modificarea articolului 78 din Constituţie, acum îl numim consultativ? Măăăi, am nimerit cu degetul în cer! Doi, acum din nou art. 78 se propune spre modificare? Numai că se pune altfel întrebarea, dar e acelaşi articol, acelaşi subiect: alegerea preşedintelui. Nu ştiu cum va fi formulat dar se pune întrebarea: Sunteţi de acord dacă nu trece din primul tur preşedintele cu 61 de voturi, cu 3/5, la al doilea tur nivelul să coboare cu 4 voturi şi să poată fi ales cu 57 de voturi şi dacă nu trece nici cu 57, atunci el trece cu 50 plus 1 din numarul deputaţilor aleşi. E acelaşi referendumul constituţional. Referendumul consultativ nu are putere juridică, de aceea se numeşte consultativ.”

Europa Liberă: Dle Osmochescu, criza politică care s-a creat actualmente poate fi depăşită prin separarea problemei de alegere a şefului statului şi modificarea Constituţiei?

Nicolae Osmochescu
: „Numai prin alegeri anticipate. Nu văd altă cale şi nu există altă cale legală. Dacă nu modificăm Constituţia şi nu schimbăm pragul aşa cum se doreşte, dar chiar dacă admitem că se organizează referendumul, lumea se prezintă la referendum, lumea votează pentru modificarea Constituţiei ca preşedintele să fie ales cu 50 plus 1, rezultatele referendumului nu pot fi valabile pentru actualul Parlament, ele intră în joc numai pentru viitorul Parlament şi în acest sens Oazu Nantoi propusese o idee foarte bună, dacă pînă la sfîrşit atît de tare se doreşte şi este convingerea şi încrederea că referendumul va fi reuşit, cel mai bine ar fi ca alegeri anticipate şi referendumul să fie în aceeaşi zi. S-a format Parlamentul şi după noile reguli alege şeful de stat. Raportul de forţe e aşa că nimeni nu poate garanta că nu o să fie fix aceeaşi situaţie care o avem acum, sau poate şi mai proastă.”

Europa Liberă: Ce spune legea? Acum mai poate fi reluat procesul de alegere a şefului statului şi revenirea la modificarea Constituţiei după scrutin?

Nicolae Osmochescu
: „În cadrul actualului legislativ, prin Parlament, nu prin referendum, da?”

Europa Liberă: Să fie reluat procesul de alegere a şefului ţării. Să se găsească o candidatură să fie votată de putere şi opoziţie?

Nicolae Osmochescu
: „Nu se poate la infinit de făcut chestia asta. Au fost cîteva încercări, toate trei au eşuat, dacă mai făceau şi pe data de 15 ianuarie, cum s-a dorit, cu cei doi candidaţi: cu Leonid Talmaci şi Oazu Nantoi, atunci procesul se putea de continuat.”

Europa Liberă: Dle Osmochescu, hotărîrea Curţii Constituţionale cu privire la scrutinul din 16 decembrie înseamnă sau nu că Parlamentul trebuie să întrerupă procesul de alegere a preşedintelui ţării?

Nicolae Osmochescu
: “Dar el e oprit deja de către însuşi Parlamentul prin neorganizarea pe data de 15 ianuarie a noilor alegeri.”

Europa Liberă: Până la urmă, cei care organizează protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale au dreptate cînd spun că este uzurpată puterea în stat?

Nicolae Osmochescu
: „Cu asta nu sunt de acord. Uzurparea puterii înseamnă obţinerea puterii de stat în mod fraudulos. Aici se menţine puterea, însă căpătată legal. Parlamentul a venit legal la putere, dar se menţine în mod fraudulos.”

Europa Liberă: Faptul că opoziţia parlamentară comunistă cheamă cetăţenii la nesupunere civică, e o chemare legală?

Nicolae Osmochescu
: „E o chemare legală, în fond, admisă de toate legile şi naţionale şi internaţionale. Dreptul la nesupunere civică a electoratului atunci cînd nu este de acord cu formele şi cu modalităţile de guvernare. Eu categoric sunt împotriva la protestele stradale. Orice protest stradal are un mare risc de a trece în violenţe stradale şi asta trebuie să înţeleagă fiecare.”

Europa Liberă: Ce sugeraţi Dvs. să se producă acum? Ce trebuie să facă şi guvernarea şi opoziţia?

Nicolae Osmochescu
: „E nevoie de negocieri, tratative civilizate, prin polemică între fracţiunile parlamentare, în primul rînd. Uitaţi-vă ce se întâmplă, toţi îşi justifică poziţia prin interesele poporului. Toţi, şi AIE şi PCRM şi cei care au format Comitetul, toţi îşi justifică poziţia prin interesele naţionale. Dar mijloacele le văd diferite, dar scopul este unul: fie să se menţină la putere, fie să se revanşeze şi să revină din nou la putere. Mie nu-mi place asta. Trebuie să fim cinstiţi măcar cu noi. Desigur că AIE, toate elementele Alianţei, se tem şi probabil că e o frică justificată, că dacă sunt alegeri anticipate, este o mare şansă că comuniştii să se revanşeze, să vină la putere. Atunci comuniştii, după principiul lor de buldozer, o să margă ca tăvălucul peste toţi cei care astăzi sunt sau o să fie în opoziţia lor.”

Europa Liberă: Apropo, chiar liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a transmis un mesaj de avertizare coaliţiei de guvernare, despre care susţine că a uzurpat puterea în stat şi el sugerează că odată cu instaurarea la guvernare a unei noi forţe, cei care reprezintă aceste trei partide vor traşi la răspundere în conformitate cu legea. Aşa zice cu dl Voronin.

Nicolae Osmochescu
: „Asta e o sperietoare de-a lui „Voronin şi Co”, Munteanu, Sîrbu şi toţi ceilalţi, care trebuie să ştie foarte bine că pentru asta şi se fac garanţiile, imunitatea parlamentară. Deputatul în timpul exerciţiului mandatului se foloseşte de imunităţi şi nu poate fi atras la răspundere juridică pentru opiniile sale politice sau votul exercitat în timpul mandatului. Nu numai în perioada cît el deţine mandatul, dar şi ulterior. În asta este garanţia imunităţii parlamentare. Nu există alt deznodământ logic, legal şi eficient decît alegeri anticipate.”
XS
SM
MD
LG