Linkuri accesibilitate

Spiritul Pieții Universității este mort, îngropat şi cu parastasul făcut (Adevărul)


Deligitimizarea anti-comunismului (România Liberă).



Manifestatia apolitica din Piata Universitatii a fost inghitita de manifestatia politica, organizata de Partidul Social-Democrat si de Partidul National Liberal, adica de opozitie. „In acest moment, spiritul Pietii Universitatii este mort ingropat si cu parastasul facut” scrie amarat Grigore Cartianu de la Adevarul.

Cristian Câmpeanu, de la România Libera, are o interpretare si mai sumbra: in Piata Universitatii din Bucuresti nu are loc o reeditare a revoluiei din 1989, nici a fenomenului Piata Universitatii din 1990, ci o contrarevolutie marca Dan Voiculescu. Sau, daca vrem, reeditarea mineriadei din 1999. Cel mai bine poate demonstra acest commentator cum patronul televiziunii Antena a mai bifat, in aceste zile, o etapa din planul sau monstruos de recuperare a legitimitatii comunismului si de stergere definitivă a semnificatiei istorice a Pietii Universitatii. Cristian Campeanu reaminteste ca in tarile occcidentale exista o regula nescrisa: niciun politician actual nu este comparat cu Hitler, nu pentru ca asta l-ar compromite, ci pentru ca ar dilua crimele lui Hitler, l-ar umaniza pe acesta din urma. Este, spune Campeanu exact ce se petrece acum la Bucuresti. Lozinca prezenta in piață Basescu=Ceausescu nu este doar imorala si obscena, ci extrem de periculoasa, ea subliniaza retoric asa-zisele crime simbolice ale actualului presedinte si delegitimeaza anticomunismul. Obiectivul a fost indeaproape urmarit in ultimii ani de televiziunile si revistele lui Dan Voiculescu. „Dovezile manipularii sunt peste tot, dar, cumva, nimeni nu vrea sa le vada””, mai scrie editorialistul României Libere.

Articolul saptamanal al lui Mircea Cartarescu, din Evenimentul Zilei, urmareste graficul dezamagirii autorului. Pentru ca nu a mai regasit mizele si aplombul politic in al doilea mandat, presedintele Basescu este considerat aici drept un om al trecutului. In consecinta, nu el ar trebui sa fie problema manifestantilor. Da, el ar putea sa plece. In schimb, guvernului Boc nu i se poate arunca pur si simplu ocara si gata. Asa cum a fost, acest guvern a asigurat o stabilitate macro economica, fragila dar reala. Ar rezista oare aceasta stabilitate la schimbarea brusca a echipei de guvernare? Raspunsul sugerat este ca nu.

Mircea Marian, preluat in Evenimentul Zilei cu un comentariu postat pe Hydepark, crede ca tot Basescu si Partidul Democrat Liberal ar avea datele sa poata depasi acest moment greu, sa nimereasca adica masurile care sa compenseze nemultumirile oamenilor. Guvernul ar putea fi remaniat mai incolo, iar PDL ar putea face o concesie opozitiei, acceptand alegeri in septembrie in loc de noiembrie. In fond, viitorul guvern ar putea sa formuleze astfel la timp bugetul pe 2013.
XS
SM
MD
LG