Linkuri accesibilitate

„Nu poţi să înlături o nelegiuire prin altă nelegiuire”


Protest antiguvernamental organizat de PCRM la Chişinău, la 10.12.2011.
Protest antiguvernamental organizat de PCRM la Chişinău, la 10.12.2011.

Dialog despre protestele anunțate de PCRM cu A. Tulbure, V. Krîlov, M. Petrache şi V. Stepaniuc


Câțiva foști și actuali politicieni ai opoziției extraparlamentare în frunte cu Iurie Roșca spun că vor încerca să răstoarne Alianța pentru Integrarea Europeană cu ajutorul unor demonstrații plănuite să înceapă duminică la Chișinău. La unison cu opoziția comunistă ei acuză guvernarea de uzurpare a puterii. Premierul Vlad Filat a dat asigurări că dreptul la proteste le va fi garantat tuturor în numele democrației. Cu două zile înaintea așteptatei demonstrații de duminică, Vasile Botnaru a aflat de la organizatori că ei doresc alegeri anticipate, dar nu au o idee clară despre cum vor să ajungă acolo.


Vasile Botnaru: Fostul ambasador moldovean la Consiliul Europei, Alexei Tulbure, membru al Comitetului care şi-a asumat, de rînd cu Partidul Comuniştilor, organizarea protestelor stradale, este de părere că Parlamentul, chiar dacă şi-a tăiat creanga de sub picioare, are sarcina să asigure reconfigurarea legală a puterii.

Alexei Tulbure: „Odată ce sînt suspiciuni că Comisia Electorală Centrală şi Curtea Constituţională sînt sub controlul politic al actualei puteri, bineînţeles că protestatarii vor insista şi asupra demiterii unor membri ai Curţii Constituţionale sau a şefului CC şi a compnenţei actuale a Comisiei Electorale Centrale. Dacă protestele în masă vor duce la dizolvarea Parlamentului şi respectiv la demiterea acestui guvern, eu cred că noi vom avea destulă forţă să impunem oamenii şi din CEC şi din CC să-şi depună demisia de onoare”.

Vasile Botnaru: Dar cine anume la modul practic organizează noile alegeri dacă dispare CEC?


Alexei Tulbure: „Apare alta. Componenţa asta se înlocuieşte cu alta şi această Comisie organizează toate cele necesare pentru desfăşurarea normală, liberă, democratic, a alegerilor… ”

Vasile Botnaru: Procedural Comisia depinde de legislative? Procedurile cine le va urmări, cine le va garanta legalitatea şi reprezentativitatea? Un Congres Civic, o Adunare Constituantă, cine?”

Alexei Tulbure: „Nu cred că aşa. Cred că tot acest Parlament, care e acum, îşi va face datoria pînă la capăt, în sensul asigurării condiţiilor necesare pentru desfăşurarea următoarelor alegeri”.

Vasile Botnaru: Deci actualul Parlament va asigura această continuitate?

Alexei Tulbure: „Cred că asta e.”

Vasile Botnaru: Iată ce crede despre preconizatele proteste Valentin Krîlov, unul dintre fruntaşii şi fondatorii Partidului Socialiştilor.


Valentin Krîlov: “În acţiunile opoziţiei curente din Parlament nu există logică. Acţiunile acestei opoziţii duc nu la restabilirea stabilităţii politice în ţară, ci la aprofundarea crizei multiaspectuale. Aceste acţiuni duc la haos în ţară. Se pare că în această acţiune e cointeresată în primul rînd conducerea partidului şi nu membrii şi adepţii. Ca reprezentant al forţelor de stînga, regret că asta are loc în ţara noastră şi, în acest context, formaţiunea noastră alege calea adresării la instanţele respective de stat pentru restabilirea dreptului constituţional. E vorba de alegerea şefului statului. Şi dacă două încercări vor fi nereuşite, putem să vorbim despre desfăşurarea unui referendum constituţional”.

Vasile Botnaru: Fostul consilier pe subiecte de drept şi fost şef al cabinetului preşedintelui Lucinschi, Mihai Petrache, îndeamnă protestatarii să ţină cont de un principiu democratic fundamental: o presupusă şi chiar vizibilă ilegalitate nu poate fi înlăturată prin altă ilegalitate.



Mihai Petrache: „Cum procedează componentele AIE? Sigur că este un motiv serios pentru îngrijorare nu numai pentru acele forţe sau personalităţi care au declarat că sînt gata să pornească aceste proteste, dar şi pentru întreaga societate. Protestele şi manifestările publice, exprimarea acestui dezacord faţă de politicile promovate de AIE pot să contribuie la readucerea activităţii instituţiilor statului în cîmpul constituţional şi în cîmpul elementar legal. Totodată, vreau să constat că organizatorii eventualelor manifestări trebuie să ţină cont de faptul că nu poţi să înlături o nelegiuire prin altă nelegiuire. Noi am trecut prin multe şocuri politice, sociale, şi ştim care sînt consecinţele. Cred că nu e cazul să fie atacată şi subminată autoritatea tuturor instituţiilor statului, fiindcă anume aceste instituţii au menirea de a asigura aceeaşi readucere în cîmpul constituţional şi de a proceda strict constituţional în perspectivă şi a asigura o stabilitate politică şi o eficienţă economic a funcţionării statului.”

Vasile Botnaru: Fostul deputat comunist Victor Stepaniuc, actualmente lider al proaspăt înregistratului Partid Popular Socialist, consideră că mai este loc pentru conciliere.


Victor Stepaniuc: „Oamenii politici şi societatea civilă trebuie să caute o soluţie. Şi această soluţie poate fi luată şi în stradă, dar nu pot fi demolate în stradă organele statului. Şi dacă o guvernare este învinuită de uzurparea puterii, este de onoarea şi obligaţia guvernării să demonstreze, în primul rînd prin dialog, prin fapte, prin acţiuni, că aceasta nu e aşa. Personal, consider că acest dialog trebuie organizat în cel mai apropiat timp. Indiferent de lucrurile care se vor întîmpla în stradă, numai dialogul la masa rotundă - care trebuie organizat de capii AIE - , numai dialogul larg cu opoziţia extra-parlamentară, parlamentară, cu exponenţii societăţii civile, poate să ne dea o soluţie pentru următoarea perioadă. Repet, dialog, dialog şi dialog. Prin revoluţii puterea poate fi desigur schimbată. Şi asemenea exemple sînt. Dar avem noi nevoie de revolte suplimentare? Pe lîngă criza politică şi economică, o revoluţie de răsturnare a puterii de stat mi se pare că nu ne trebuie ”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG