Linkuri accesibilitate

Procesul Dink: un test al pregătirii Turciei de a adera la UE


Protestatari la manifestația de joi în fața sediului ziarului „Agos”
Protestatari la manifestația de joi în fața sediului ziarului „Agos”

Decizia tribunalui turc de a achita 17 oameni judecați în legătură cu uciderea ziaristului turc de etnie armeană Hrant Dink este considerată scandaloasă.


Peste 10.000 de persoane au mărșăluit joi prin centrul Istanbulului pentru a protesta împotriva achitării a 17 oameni judecați pentru asasinarea ziaristului turc de etnie armeană Hrant Dink, la 19 ianuarie 2007. Mircea Țicudean sintetizează o relatare a agenției Reuter.

Demonstranții s-au oprit ca să depună garoafe roșii pe locul unde a fost împușcat Hrant Dink, în fața redacției la care lucra ca editor, a ziarului „Agos”. „Suntem toți Hrant, suntem cu toții armeni!”, au scandat demonstranții.

Mulți turci cred că Dink a fost omorât de naționaliști din cauza articolelor pe care le scrisese despre identitatea armeană și a referințelor la „genocidul” armean - adică la uciderea în masă a creștinilor armeni de către trupele Imperiului Otoman în 1915. Turcia recunoaște că atunci au fost victime nevinovate, dar adaugă că au fost morți din ambele tabere și respinge categoric termenul de „genocid”.

Decizia tribunalui turc de a achita 17 oameni judecați în legătură cu uciderea lui Dink a fost anunțată marți, cu doar două zile înaintea celei de-a cincea aniversări a crimei și a stârnit un val de critici. Ufuk Uras, membru de etnie kurdă în parlamentul Turciei, a spus că verdictul este un scandal și că ce aceea comemorarea morții lui Dink a luat asemenea amploare.

Anul trecut în iulie judecătorii l-au condamnat la 23 de ani de închisoare pe omul care a tras în Dink, Ogun Samast, care avea doar 17 ani la momentul crimei. Tatăl condamnatului spune însă că fiul lui era un simplu „pion” comandat de alții. Familia lui Dink spune că va face apel împotriva achitării anunțate marți. Avocatul familiei Dink, Arzu Becerik, a spus că în ultimii cinci ani, de când a murit ziaristul, tribunalele turcești și democrația turcă în general nu au făcut decât „să piardă timpul”.

Președintele Turciei, Abdullah Gul și premierul Tayyip Erodogan, au spus că nu se vor pronunța în privința cazului Dink până nu se va judeca apelul. Agenția Reuters scrie în relatarea de la Istanbul că procesul Dink este unul din testele pe care Turcia trebuie să le treacă în încercarea ei de a adera la Uniunea Europeană.

În 2010 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a ordonat statului turc să plătească familiei victimei compensații de 100.000 de euro, după ce CEDO a ajuns la concluzia că autoritățile turce nu l-au protejat pe ziarist, deși știau bine că el este ținta amenințărilor cu moartea.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG