Linkuri accesibilitate

„De ce atacă Lavrov Republica Moldova?” (Jurnal de Chișinău)


„Smirnov are cazier curat în Moldova” (Adevărul).


Smirnov are cazier curat în Moldova”, titrează cotidianul Adevărul. Ziariştii au încercat să afle de la Procuratura Generală, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Ministerul de Interne cîte cauze penale au fost deschise în cei 20 de ani pe numele lui Igor Smirnov. Şi surpriză! Au găsit doar un singur dosar, intentat la 22 aprilie 1991, pentru nesupunerea cerinţelor Constituţiei Republicii Moldova şi ale altor legi. Analişti de la Chişinău afirmă că nepedepsirea fostului lider separatist arată poziţia oficialilor de pe malul drept faţă de conflictul îngheţat de la Nistru.

„De ce atacă Lavrov Republica Moldova?” Se întreabă în paginile Jurnalului de Chişinău editorialistul Petru Bogatu. Miercuri, ministrul de Externe al Federaţiei Ruse „a lovit” din mers Chişinăul. Serghei Lavrov a declarat în timpul unei conferinţe de presă că în cazul omorului de la Nistru „partea moldovenească a refuzat să coopereze pe deplin, în schimb, se încearcă politizarea problemei”. Dl Bogatu scrie că vrînd-nevrînd, la auzul acestor cuvinte îţi vine să-l întrebi pe ministrul rus, citîndu-l pe Ostap Bender, dar cheia de la apartamentul în care păstrez banii nu doriţi să v-o dau?

Tatiana Corai scrie în Timpul că duminică, 15 ianuarie, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificările legislative prin care agenţii economici sunt obligaţi să achite trei zile din concediul medical al angajatului. Potrivit lui Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, modificările ar trebui să „responsabilizeze patronii şi să economisească circa 78 de milioane de lei pentru Bugetul Asigurărilor Sociale.”De cealaltă parte, agenţii economici spun că nici ei nu stau pe sacul cu bani şi că înainte de a-i responsabiliza de ei, guvernul ar trebui să se responsabilizeze pe sine, pentru că noile modificări vor conduce la falimentarea multora dintre ei.

Vsevolod Ciornei de la Săptămâna îşi încheie editorialul despre referendumul pentru schimbarea Constituţiei cu un banc despre vulpe şi cioară – vulpea ar fi politicienii iar cioara poporul. Cică stă cioara pe ram cu caşcavalul în cioc. Vulpea o întreabă: „Ai să participi la referendum?” Cioara tace. „Hai spune, ai să participi?”. Cioara zice: „Da” şi scapă caşcavalul. Vulpea fuge cu el, în timp ce cioara se întreabă filosofic: Şi dacă răspundeam „Nu”, ce se schimba?
XS
SM
MD
LG