Linkuri accesibilitate

PCRM cheamă la o campanie de nesupunere civică împotriva guvernului


„PCRM este un partid anti-sistem, un partid anti-cetăţenesc, care îşi urmăreşte doar propriul său interes”.


Vladimir Voronin prezice eșuarea referendumului plănuit în aprilie de alianța de guvernare ca să se micșoreze numărul de voturi necesare și să se aleagă în sfârșit șeful statului. Liderul opoziției comuniste a declarat la o conferință de presă astăzi că „referendumul nu va trece” și că partidul său va combate dur intenția guvernării. Detalii despre planurile opoziției și reacția guvernării aflăm de la Liliana Barbăroșie.

Vladimir Voronin a declarat în nume propriu dar şi în numele întregului Comitet Central al formaţiunii sale, că legea supremă nu poate fi modificată decât de către Parlament, iar dacă ar exista posibilitatea referendumului, acesta ar putea fi organizat doar în luna septembrie, adică peste doi ani de la precendentul şi nu în fugă cum vrea Alianţa pentru Integrare Europeană: „Aş vrea să vă reamintesc că una şi aceeaşi întrebare poate fi supusă repetat referendumului doar peste doi ani după data referendumului precedent, iar luna aprilie nu este luna când expiră acest termen. În al doilea rând, la ce referendum visează Alianţa când actualul Parlament este deja illegal. Nu mai există nici un fel de termeni, rezonabili, nerezonabili, când acest parlament trebuie dizolvat. Nu mai poate fi vorba despre nici un referendum. Astea sunt aiureli.”

Vladimir Voronin a acuzat din nou Alianţa de uzurpare a puterii şi a anunţat intenţia formaţiunii sale de a organiza în continuare o serie de proteste în scopul determinării acesteia să organizeze alegeri anticipate: „Alianţa a dus până la capăt procesul de uzurpare a puterii şi a strivit sub greutatea sa Curtea Constituţională. De aceea Partidul comuniştilor începe acţiunile de protest continue până când nu va dimisiona AIE, până când nu va fi dizolvat Parlamentul şi anunţate alegeri parlamentare anticipate,” a declarat liderul PCRM, chemând şi alte forţe politice să li se alăture comuniştilor şi îndemnând totodată organele de forţă şi funcţionarii de stat la nesupunere faţă de actualele autorităţi.

Revendicări similare celor formulate de liderul opoziţiei au sunat şi la conferinţă de presă ţinută de un comitet, care şi-a declarat titulatura pentru Constituţie şi Democraţie, în frunte cu creştin-democratul Iurie Roşca: „In Republica Moldova s-a produs uzurparea puterii de stat, ceea ce constituie cea mai grava crima impotriva poporului. Suveranitatea poporului poate fi restabilita doar prin demisia actualei puteri si alegeri libere.” Iurie Roşca a chemat şi el populaţia la proteste pentru a determina împreună guvernarea să plece.

Solicitat de noi, şeful liberal-democraţilor din parlament, Valeriu Streleş, ne-a spus că prin aceste revendicări, opoziţia nu a făcut decât să-şi deconspire intenţia de a declanşa alegeri anticipate: „Şi-au dat definitiv arama pe faţă, prion chemarea la nesupunere, insistenţa de a chema la anticipate. Ne convingem încă o dată că PCRM este un partid anti-sistem, un partid anti-cetăţenesc, care îşi urmăreşte doar propriul său interes, de a se revanşa, de a continua cu preluări de afaceri, lipsiri de libertăţi şi tot ceea ce îi era caracteristic cât erau la guvernare. Noi doar mizăm că cei care vor protesta îşi vor valorifica acest drept în strict conformitate cu legislaţia.”

Liderul democraţilor Marian Lupu a comentat şi el anunţul opoziţiei, spunând că aceasta nu urmăreşte decât să isterizeze populaţia.

Protestele ar putea să înceapă, aşa cum a anunţat Iurie Roşca, în această dominică. Intenţia lui Iurie Roşca de a reveni în forţă în viaţa publică încălecînd, cum spun unii observatori, valul protestatar, este tratată în contradictoriu, în special pe reţelele sociale de pe Internet. Unii spun că este singurul politician care realmente poate găsi ac de cojocul guvernării, alţii însă spun că e un as răsuflat contra căruia vor juca şi temperaturile joase pe care le prognozează serviciul meteo.
XS
SM
MD
LG