Linkuri accesibilitate

Consolidarea parteneriatului special cu R. Moldova rămîne o prioritate a diplomației române în 2012


Prioritățile diplomației române evocate la întîlnirea anuală cu cei 80 de ambasadori acreditați la București.


„Consolidarea parteneriatului special cu Republica Moldova ramine o prioritate a diplomatiei romane in 2012” a spus presedintele Traian Basescu in discursul anual pe care il tine in fata ambasadorilor straini acreditati la Bucuresti. Seful statului roman a vorbit si despre apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana, dar si-a gradat argumentele in functie de pasii care trebuie facuti la Chisinau. „Speram - a declarat presedintele Romaniei - că in 2012, la Chisinau va exista o arhitectura institutionala completa prin alegerea presedintelui tarii si se se vor aprofunda reformele adoptate in ultimii doi ani, astfel incit Republica Moldova sa isi continue parcursul pro-european”.

Presedintele Traian Basescu crede de asemenea dupa lansarea negocierilor cu Bruxelles-ul pentru institutirea Zonei de liber Schimb, tratativele pentru incheierea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova sa poata fi „accelerate”. Seful statului roman se asteapta, pe de alta parte, in ceea ce priveste evolutia din Transnistria la „progrese effective”.

Spre deosebire de alti ani, Traian Basescu nu a mai facut referiri acum la amenintarile asimetrice si conflictele inghetate din jurul Marii Negre, ci mai degraba i-a intins o mina Moscovei, explicind ca „se cuvine” ca Romania sa se „regaseasca” cu Rusia „pe linia evolutiilor positive inregistrate déjà in relatiile economice bilaterale. Mai mult, presedintele roman a subliniat ca Romania vrea „sa consolideze dialogul cu Rusia” pe baze „pragmatice si cuprinzatoare” si care sa tina cont de interesele fiecarui stat.

La intilnirea cu cei 80 de ambasadori acreditati la Bucuresti, presedintele Romaniei a trasat liniile directoare ale politicii externe accentuind faptul ca tara indeplineste toate conditiile pentru aderarea la Spatiul de libera circulatie Schengen. A criticat, in schimb diviziunile din interiorul Uniunii Europene, dar si statele care nu acorda drept de munca romanilor si a accentuat ca dezvoltarea relatiior economice cu Statele Unite si China fac parte din primul cercul concentric al diplomatiei autohtone.

In ceea ce priveste prioritatile energetice ale Romaniei, presedintele a enuntat gazoductul Nabucco prin care ar urma sa se aduca gaz caucazian in Europa prin ocolirea Rusiei, dar si proiectul romanesc prin care gazul s-ar aduce pe mare din Azerbaidjan prin Georgia pina in Romania si apoi mai departe spre Ungaria, precizind ca incurajeaza conectarea pietelor de energie electrica din Republica Moldova si Ucraina la reteaua europeana, prin reteaua autohtona.
XS
SM
MD
LG