Linkuri accesibilitate

China – o temă a campaniei electorale în SUA


Ambasadorul SUA la Beijing, Gary Locke: regimul chinez ar fi potenţial instabil.



Intre temele de politica externa prezente in campania electorala americana, relatia cu China este dintre cele mai des dezbatute. Cum caracterizeaza situatia ambasadorul american la Beijing? – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ambasadorul Statelor Unite, la Beijing, Gary Locke, a spus ca populatia Chinei este din ce in ce mai frustrata cu Partidul Comunist si situatia politica din tara. Ambasadorul a adaugat ca oamenii sint nemultumiti de maniera in care statul opereaza, coruptia, lipsa transparentei si faptul ca se simt neglijati de puterea politica.

Intrebat daca situatia din China este stabila, ambasadorul a raspuns: „Cred ca situatia e foarte delicata - foarte, foarte delicata”. El a spus ca la inceputul anului au existat apeluri la revolta, adaugind: „Nu s-a intimplat nimic. Cred ca trebuie sa se petreaca ceva foarte semnificativ, in interiorul Chinei, pentru a declansa o miscare de masa de amploare”.

Locke a aratat ca de cind a preluat postul de la fostul ambasador Jon Huntsman a aflat despre demonstratii publice de mici sau mai mari dimensiuni, pe cuprinsul Chinei, prin care oamenii incercau sa faca presiuni asupra statului pentru a le satisfice revendicari. Ambasadorul s-a referit la un protest recent in orasul Wucan, din sud, in legatura cu confiscarea unui teren fara compensatie corespunzatoare. Locke a spus ca populatia a blocat caile de acces si a paralizat orasul pentru a forta liderii comunisti sa rezolve problemele.

Locke a aratat ca conflictele din China sint partial cauzate de diferentele de venit si bunastare intre patura de mijloc, din ce in ce mai numeroasa, si cei saraci, din zone rurale.

El a adaugat ca s-a inregistrat un regres in respectarea drepturilor omului. Locke a declarat ca din perioada in care China a organizat Olimpiada incoace, toleranta regimului fata de dizidenta s-a diminuat.

Intrebata in legatura cu declaratiile transante ale ambasadorului, purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat, Victoria Nuland a spus ca „Locke vorbeste in numele administratiei atunci cind exprima ingrijorarea cu privire la cresterea represiunii, disparitiile de persoane, detentiile arbitrare si condamnarile unor militanti pentru drepturile omului, avocati, lideri religiosi, membrii ai unor minoritati”. Dar Nuland a refuzat sa repete observatia ambasadorului ca regimul chinez ar fi potential instabil.
XS
SM
MD
LG