Linkuri accesibilitate

Raportul Freedom House 2012 despre Libertatea în lume


Republica Moldova rămâne o ţară considerată parţial liberă. Transnistria rămâne o zonă neliberă, dar scorul ei s-a îmbunătăţit.


Organizaţia pentru apărarea democraţiei Freedom House, cu baza la New York, a publicat noul Index al Libertăţii în Lume pe 2012, bazat pe datele anului 2011.
Raportul arată că „Primăvara arabă” a inspirat multe alte mişcări de protest împotriva unor regimuri autoritare. Cu toate acestea, pentru al şaselea an consecutiv, scade numărul ţărilor libere, ţări ale căror cetăţeni se bucură de toate libertăţile politice şi civice. Ileana Giurchescu relatează:


Din 1972, anual, Freedom House publică acest raport al Libertăţii în Lume, care încearcă să analizeze măsura în care cetăţenii lumii se bucură de libertăţi civice şi politice.

Anul acesta, raportul constată că pentru al şaselea an consecutiv, numărul ţărilor în care situaţia drepturilor de bază s-a îmbunătăţit - este vorba de 12 - este de depăşit de cel al ţărilor în care se constată o degradare severă a situaţiei şi anume 26.

În procente, raportul Freedom House arată că majoritatea oamenilor, în lume, trăiesc în ţări parţial libere sau ne libere (57 la sută). Numai 43 la sută se bucură de toate drepturile civice şi politice.

Când vine vorba de Europa centrală şi de est, Freedom House deplânge alunecarea, în categoria parţial libere, a două ţări considerate până de curând unele din cele mai promiţătoare democraţii din regiune: Ungaria şi Ucraina.

Cât priveşte Republica Moldova, rămâne o ţară considerată parţial liberă, cu un scor de 3 pentru libertăţile politice şi civice – ceea ce însemnă o stagnare în raport cu 2010. Situaţia din Moldova, strict statistic, este însă considerată ceva mai bună decât cea din alte două foste republici sovietice, considerate şi ele parţial libere: Georgia şi Ucraina.

Transnistria, catalogată în grupa aşa numitelor „Teritorii în dispută”, rămâne o zonă neliberă dar scorul s-a îmbunătăţit semnificativ faţă de 2010, de la 6,7 la 6. Raportul nu explică însă motivele.

Revenind la trendul general în lume şi mai ales la impactul „Primăverii arabe” asupra altor regimuri autoritare, vice preşedintele Freedom House pentru cercetare, Arch Puddington a declarat corespondentei Europei Libere la Washington:

„Într-una din puţinele regiuni din lume, Orientul Mijlociu, care a rămas imună la mişcările democratice din anii 70, 80 şi 90, acum există un adevărat potenţial democratic…”

Dar Puddington nu uită faptul că numărul ţărilor în care libertăţile fundamentale sunt în declin creşte constant în ultimii ani, „un avertisment că protestele nu sunt suficiente pentru a garanta respectarea unor libertăţi fundamentale cum este libertatea presei, domnia legii şi drepturile societăţii civile”.

Cifrele arată, declară Puddington Europei Libere, că avansul autocraţiilor continuă, că antipatia faţă de democraţie rămâne puternică în anumite părţi ale lumii”.

Cum spuneam, organizaţia Freedom House se declară extrem de dezamăgită de declinul democraţiei în trei ţări care promiteau mult: Ungaria, Ucraina şi Africa de Sud.

Problema Ungariei este noua constituţie, care limitează libertatea Băncii centrale şi a judiciarului dar şi noua lege a presei care pune mediile sub controlul direct al guvernului.

Cât priveşte Ucraina, Arch Puddington arată că cel mai puternic regres s-a înregistrat în domeniul domniei legii. Motivul principal este procesul Iuliei Timoşenko, lidera opoziţiei , un proces cu substrat politic, consideră Freedom House.

În fostul spaţiu sovietic se află şi două din ţările puse de Freedom House în aşa numita categorie a „celor mai rele ţări, din cele mai rele” - este vorba de Turkmenistan şi Uzbekistan.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG