Linkuri accesibilitate

Ungaria a pus Uniunea Europeana într-o situaţie fără precedent


Viktor Orban

Pentru prima data în istorie, discuţiile privind respectarea democraţiei s-au referit la o ţară membră a UE.


Premierul Ungariei Viktor Orban, al cărui partid FIDESZ detine două treimi din mandatele parlamentului de la Budapesta a fost present astazi in fata parlamentului European după ce ieri, Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorările în legătură cu mai multe legi controversate votate de Budapesta si care ar pune sub semnul întrebării evolutiile democratice ale acestei ţări. Despre declaranţiile premierului de la Budapesta la Strasbourg, mai multe de la Iolanda Badilita, de la faţa locului:

Dezbaterea pe marginea situatiei din Ungaria a pus Uniunea Europeana intr-o situatie fara precedent. Pentru prima data in istorie, discutiile privind respectarea democratiei, statului de drept, libertatii de exprimare, altfel spus, valorile fundamentale ale UE, nu s-au referit la o tara din lumea a treia sau o tara terta, ci chiar la un membru al selectului club al democratiilor europene.

Inca de ieri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a anuntat ca a deschis trei dosare pentru incalcarea de catre Ungaria a Tratatului european.

Astazi, Nicolai Wammen, ministrul danez pentru afaceri europene a spus ca sustine actiunea Comisiei. In fata plenului Parlamentului Jose Manuel Barosso a anuntat ca a primit deja un raspuns din partea autoritatilor de la Budapesta potrivit carora toate aspectele mentionate vor fi in cel mai scurt timp remediate.

„Consiliul Europei analizeaza si alte aspecte ale legislatiei ungare. Dincolo de aspectele juridice exista ingrijorari cu privire la calitatea democratiei in UE, relatiile dintre guvern si opozitie si dintre stat si societate”, a atras atentia Jose Manuel Barosso.

Insa nu doar nerespectarea normelor europene care fac obiectul declansarii procedurii infringement reprezinta o problema. Exista o preocupare si cu privire la libertatea presei, a atras atentia Jose Manuel Barosso care a anuntat ca si Comisarul Nelie Kroes a trimis o scrisoare in care isi exprima ingrijorarea cu privire la acest aspect.

Raspunsul premierului Viktor Orban, venit la Strasbourg special pentru a-si apara punctul de vedere, a fost unul care i-a uimit pe europarlamentari. El s-a concentrat pe detalierea reformelor care au avut loc in Ungaria in ultimii ani:

„365 de legi au fost adoptate in ultimele 6 luni, am restructurat sistemul judiciar, de sanatate, educatie, fiscal, de pensii, servicii sociale, tot ce avea de-a face cu datoria publica a fost reorganizat”, a spus Orban.

El s-a referit in treacat la procedura de infringement limitandu-se sa spuna ca va rezolva rapid probemele expuse in scrisoarea Comisiei. El a precizat insa: „Cea ce ne-a trimis Comisia, nu are de-a face cu constitutia ungara”. Altfel spus, cu actul normativ contestat cel mai mult de organizatiile civice.

„Noi nu criticam reformele ci spiritul acestor reforme, alternanta la putere inseamna democratie si asta nu faceti dvs.”, a precizat insa liderul socialistilor, Hannes Swoboda, in timp ce presedintele ALDE, Guy Verhofstad a spus: „sa spui ca astazi in Ungaria nu este nici o problema majora este de necrezut".

Comisia Europeana a transmis ieri trei scrisori de instiintare cu privire la declansarea procedurii de incalcare a tratatului european. Dupa cum a explicat astazi, la Strasbourg, presedintele Comisei Europene, Jose Manuel Barosso, este vorba despre nerespectarea normelor europene in ceea ce priveste independenta Bancii Nationale a Ungariei, varsta de pensionare a judecatorilor si independenta autoritatii de protectie a datelor.

Parlamentul European a propus ca si Comisia Juridica de Libertati Civile si afaceri interne sa trimita o delegatie in Ungaria pentru a evalua situatia la fata locului.
XS
SM
MD
LG