Linkuri accesibilitate

Moldova a început negocierile pentru liberalizarea comerţului cu UE


Ministrul adjunct de externe Natalia Gherman în dialog cu Valentina Ursu.


Negocierile pentru acordul de liber schimb între Moldova si Uniunea Europeana au început în urma cu doar câteva ore. Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a răspuns întrebărilor Valentinei Ursu:

Europa Liberă: Doamnă Gherman, ce înseamnă acest început de negocieri privind acordul de liber schimb?

Natalia Gherman
Natalia Gherman
Natalia Gherman: ,,A fost o rundă tehnică de coordonare din punct de vedere organizațional, din punct de vedere al structurii echipelor de negocieri din partea Uniunii Europene și Republicii Moldova, precum și în ceea ce privește structura viitorului acord. Fără această coordonare prealabilă, negocierile nu pot fi demarate, pentru că va fi un proces complex, probabil de durată, pe care îl demarăm cu prilejul vizitei comisarului pentru comerț al Uniunii Europene, domnul Karel De Gucht în Moldova, pe data de 27 februarie.”

Europa Liberă: Care va fi conținutul acestui acord?

Natalia Gherman
: ,,Vor fi foarte multe compartimente conexe acestui exercițiu de creare a zonei de liber schimb. Părțile în primul rând se vor referi la ceea ce este convenit între noi să fie întitulat integrarea economică a Republicii Moldova în piața internă a Uniunii Europene. Ceea ce înseamnă că va trebui să fie eliminate toate barierele tarifare și non tarifare în calea comerțului, trebuie să fie asigurat accesul produselor moldovenești pe piața Uniunii Europene și a produselor europene pe piața Republicii Moldova în regim de schimb liber. Pentru aceasta bineînțeles vor fi negociate toate standardele, criteriile și normele de origine și de calitate al produselor moldovenești și în primul rând în ceea ce privește standardele din punct de vedere fitosanitar. Această parte a acordului de asociere se promite a fi una destul de dificilă, deoarece noi suntem un stat care produce produse agricole și agroindustriale. Îndată ce ne propunem să le comercializăm pe piața Uniunii Europene, trebuie să asigurăm și aceste standarde de calitate. Bineînțeles că crearea condițiilor de concurență egală pentru producătorii europeni și producătorii din Republica Moldova. Deci, este vorba de asigurarea condițiilor mai bune pentru atragerea investițiilor din partea Uniunii Europene în economia țării, precum și protejarea acestor investiții și multe alte domenii conexe unui regim de schimb liber între țara noastră și Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Doamnă Gherman, acest acord de comerț liber, numit și zonă de liber schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană, numai liberalizarea graduală a comerțului cu bunuri și servicii?

Natalia Gherman
: ,,Precum și a serviciilor financiar-bancare și servicii, exact.”

Europa Liberă: Reducerea taxelor vamale?

Natalia Gherman
: ,,Taxele vamale, accizele, toate aceste elemente vor fi bineînțeles negociate în contextul procesului pe care-l demarăm de curând, dar nu și mobilitatea forței de muncă, ceea ce ține de un alt capitol al dialogului moldo-comunitar.”

Europa Liberă: Ceea ce ține de liberalizarea regimului de vize, înțeleg.

Natalia Gherman
: ,,Ceea ce ține de liberalizarea regimului de vize, dar și ceea ce ține de cooperarea în domeniul politicilor sociale, pieții muncii, angajării și asigurării drepturilor muncitorilor moldoveni în interiorul Uniunii Europene și eventual muncitorilor europeni în Republica Moldova. Deci, aceste elemente foarte importante de interacțiune între Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt discutate capitole separate în contextul acordului de asociere, pe care îl negociem cu Uniunea Europeană deja de doi ani. Vreau să menționez că acordul de liber schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană va deveni parte componentă a acestui acord de asociere, pe care-l negociem concomitent cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Începerea negocierilor oficiale, din câte înțeleg eu, va avea loc la sfârșitul lunii februarie.

Natalia Gherman
: ,,Corect.”

Europa Liberă: Cât vor dura aceste negocieri?

Natalia Gherman
: ,,Cu mai multă exactitate mă voi exprima în acest sens după primele runde de negocieri.”

Europa Liberă: Preconizați patru runde, din câte am reținut. Patru runde de negocieri pe parcursul acestui an.

Natalia Gherman
: ,,Da, patru runde plenare, care vor avea loc atât la Chișinău, cât și la Bruxelles. Deci, ne-am propus ca să coincidă rundele plenare ale acordului de asociere cu rundele plenare a negocierilor privind crearea zonei de liber schimb, de vreme ce componența negociatorilor din partea Republicii Moldova este aproximativ aceeași.”
XS
SM
MD
LG